Російські окупанти не знають, що робити з Херсонщиною, і просто грабують – Дементій Бєлий

Новини
Колона росіських вантажівок з награбованим зерном рухається з Мелітополя до Криму Фото: investigator.org.ua

Російська окупаційна влада не знає, що робити з Херсонщиною, і тому вдається до масштабного пограбування тимчасово окупованої території.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар повідомив відомий херсонський громадський діяч і політолог Дементій Бєлий.

За 2,5 місяці окупації росія не спромоглася реалізувати жоден з можливих сценаріїв на ТОТ Херсонської області: не проголосила так звану «ХерНР», не приєднала ані до рф, ані до ТОТ Криму. Усвідомлюючи перспективу ймовірного звільнення області Збройними Силами України, окупанти вдаються до пограбування. «На мою думку, найбільш вірогідний сценарій, що в серпні Херсон буде звільнений від окупантів. Якщо говорити про дії окупантів… Вони не знають, чого хочуть і просто грабують Херсонську область. Сьогодні відбувається рейдерство, рекет, пограбування населення сумнівними ділками, які намагаються на окупації сколотити «велике багатство», — каже Дементій Бєлий.

Дементій Бєлий, голова Херсонської облорганізації Комітету виборців України Фото: kherson.ipc.org.ua

Водночас росія не полишає спроб політичного і економічного поглинання ТОТ Херсонщини. Окупанти здійснюють тиск на підприємців — змушують перереєструватися і платити податки у російський бюджет, «віджимають» бізнеси. Залякують і тероризують цивільне населення, щоби змусити найактивніших громадян виїхати з області. Намагаються переорієнтувати всю торгівлю на рф і ТОТ Крим. «Зараз в нас вже практично немає українських товарів. Товари йдуть звідти (з росії і Криму — ред.). Ціна дуже висока. Всю нашу сільгосппродукцію, овочі вивозять в Крим та росію», — каже Дементій Бєлий.

Окупанти також намагаються сіяти хаос і поглиблювати гуманітарну кризу, щоб перехопити управління областю. «Гауляйтери закликають не сплачувати комунальні виплати. Але якщо ми не будемо платити, це призведе до того, що в нас просто не буде води, газу і світла. Буде хаос. Саме до хаосу підштовхують наші “новоявлені керманичі” своїми популістськими заявами», — наголосив політолог.

***

ЦЖР повідомляв про тотальне мародерство російських військових на нових українських окупованих територіях. У фермерів відбирають або за копійки скуповують ранні овочі, які потім везуть до окупованого Криму. Туди ж тентованими вантажівками переправляють зерно, яке крадуть з елеваторів та складів у Херсонській та Запорізькій областях.

За оцінками Мінагрополітики, з початку повномасштабного вторгнення в Україну російські загарбники вивезли з нових окупованих територій до Криму близько 400-500 тисяч тонн зерна, внаслідок чого втрати українських аграріїв сягають щонайменше $125 млн. Практично всі судна, які йдуть із Севастополя, завантажені краденим українським зерном. Цей незаконний бізнес курується спецслужбами та військовими країни-агресора.

10 травня Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що значна частина викраденого військами рф зерна, яке було вивезене до Криму, перебуває на суднах під російським прапором в акваторії Середземного моря і, вірогідно, прямує до Сирії, звідки контрабандою може постачатись до інших країн Близького Сходу.

Про незаконний експорт пограбоного зерна, маршрути поставок, а також причетні до них компанії і судна детально розповідала Катерина Яресько, доцентка Харківського університету та розслідувачка проекту SeaKrime Центру Миротворець, в ефірі програми «Питання національної безпеки» (телепроект Центру журналістських розслідувань).

Текстову версію інтерв’ю з Катериною Яресько читайте за посиланням.