Окупований рф південь України. Огляд подій за 20 травня

Новини

Огляд найважливіших новин за п’ятницю, 20 травня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

639 випускників шкіл Херсону змогли виїхати на вільну територію України. Вони будуть складати мультипредметний тест для вступу.

Про це повідомила начальниця управління освіти Херсонської міської ради Наталія Журженко.

За її словами, у Херсоні цьогоріч 1164 випускників 11 класів, які зареєстровані на складання мультипредметного тесту. Але через тимчасову окупацію міста та області, не всі мають можливість його скласти.

***

У Херсоні невідомі вивісили український прапор на залізничному вокзалі

«Майорить! Ледь не заплакала, як побачила. Бо було, шо його там не було», — написала користувачка facebook Катерина Цимбалюк, прикріпивши відповідне відео.

***

Telegram-канал «Крым — край партизанской славы» оголосив полювання на двох своїх головних колаборантів (Сергія Аксьонова та Володимира Константінова) і гауляйтера Херсонщини Сальдо, передає Мост.

Також небайдужі громадяни підтвердили нагороду за ліквідацію Кирилла Стрємоусова.

***

Соціальні виплати по Херсонській області розблоковані.

Про це у facebook повідомив депутат Херсонської облради, радник голови ОВА з питань тероборони на громадських засадах Сергій Хлань.

«Відсьогодні соціальні виплати по Херсонщині розблоковані! Поступово гроші отримають усі райони», — йдеться у повідомленні.

***

В Херсонській області на захопленій російськими військовими Каховській ГЕС ім. Петра Непорожнього змушені скидати воду з Каховського водосховища у великих обсягах, оскільки не працюють два гідроагрегати, які немає можливості відремонтувати через окупацію.

Внаслідок цього вже затопило набережну і міський парк ім. Степана Фалдзинського у Новій Каховці. Під загрозою навколишні села і Херсон.

Інформацію про вимушений скид води на умовах анонімності Центру журналістських розслідувань підтвердив працівник Каховської ГЕС.

«Через захоплення гідроелектростанції ми не маємо змоги відремонтувати два гідроагрегати. Вони не працюють, тому ми змушені скидати воду з Каховського водосховища в такому великому об’ємі. Фактично, ми її просто зливаємо і втрачаємо гроші», – розповів він.

***

Російські окупанти хочуть відновити роботу Херсонського морського порту, яку зараз призупинено рішенням уряду України. 

У перспективі загарбники сподіваються вивозити сільськогосподарську продукцію херсонських фермерів до росії саме морським шляхом. Проте найближчими місяцями запустити діяльність у порту окупанти не зможуть, бо інфраструктуру підприємства знищили саме військові рф, які її просто розграбували.

Про це повідомляють кореспонденти сайту IPC-Херсон.

***

У Мелітополі пенсіонерам окупанти роздають рублі в обмін на персональні дані.

Перша видача 10000 рублів проходила у центрі надання адміністративних послуг на вул. Чернишевського, повідомляє РИА-Мелитополь. В обмін на подачку рашисти збирають базу персональні дані.

***

Співробітники пожежної частини в тимчасово окупованому Енергодарі Запорізької області вийшли на протест у відповідь на викрадення російськими окупантами начальника загону підрозділу рятувальників Віталія Трояна.

Окупанти застосували до мітингувальників силу.

***

В Оріхові Запорізької області зміниться час комендантської години у вихідні дні. Таке рішення ухвалили з метою запобігання небезпечним ситуаціям на території Оріхівської громади.

Комендантська година розпочнеться 18:00 20 травня (п’ятниця) та триватиме до 6:00 23 травня (понеділок).

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter