$40 мільярдів Україні: Байден підписав документ

Новини
Президент США Джо Байден Фото: AP

Президент США Джо Байден у суботу підписав закон про виділення пакету підтримки Україні обсягом 40 млрд доларів.

Про це повідомив Білий дім.

Байден перебуває з візитом у Південній Кореї, тож законопроєкт привезли йому сюди для підпису зі США.

Схвалений законопроєкт передбачає загальну військову допомогу у розмірі 20 мільярдів доларів, понад 8 мільярдів доларів у вигляді загальної економічної підтримки України, майже 5 мільярдів доларів у вигляді глобальної продовольчої допомоги для вирішення потенційної нестачі продовольства та понад 1 мільярд доларів у вигляді сукупної підтримки біженців.

За даними видання The Washington Post, у ньому також передбачено передачу Україні сучасних американських систем протиповітряної оборони Patriot.

Речник Пентагону Джон Кірбі раніше цього місяця сказав, що фінансування для швидкого надання зброї Україні, яке використовував Байден останнім часом, вичерпається до третього тижня травня, якщо не виділити нові кошти. Саме тому швидке підписання законопроєкту є таким нагальним.

Палата представників США проголосувала за направлення пакету допомоги Україні на 40 мільярдів доларів.

Рішення дозволить адміністрації Байдена відправляти військову техніку та зброю із запасів США, що є одним з основних способів оперативного постачання Україні військової техніки.

На ці цілі Байден просив у Конгресу 33 мільярди доларів, але законодавці вирішили виділити ще 3,4 мільярда доларів на військову допомогу й стільки ж для виріщення гуманітарних питань.

33 мільярди доларів мали були розподілити таким чином:

20,4 мільярда доларів військової допомоги;
8,5 мільярда доларів економічної допомоги:
3 мільярди доларів для розв’язання гуманітарних питань й проблем глобальної продовольчої безпеки.

Президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України: це історична подія через 81 рік, коли 1941 року державний акт Штатів дозволив постачати своїм союзникам у Другій світовій війні бойові припаси, техніку, продовольство, медичне обладнання та ліки, стратегічну сировину, включаючи нафтопродукти без оплати.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.