Євгену Балицькому, екснардепу і депутату Запорізької облради повідомлено про підозру в колабораціонізмі

Новини
Євген Балицький (справа) на влаштованій окупантами акції «Бессмертный полк» у Мелітополі, 09.05.2022

Призначеному окупантами так званому «голові Запорізької військово-цивільної адміністрації» Євгену Балицькому повідомлено про підозру у колабораційній діяльності.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Як зазначив речник СБУ Артем Дехтяренко, за даними слідства, Балицький не просто перейшов на бік ворога, а й заручився його підтримкою щодо силового захоплення влади в регіоні – в Запорізькій області та на Мелітопольщині.

«Зокрема, за допомогою загарбників він примусив працівників місцевого самоврядування та комунальних підприємств визнати себе керівником «військово-цивільної адміністрації Запорізької області», – йдеться в повідомленні.

Балицький також видав так зване розпорядження «О временной организации общественного порядка», яке зобов’язувало мешканців окупованої частини Запорізької області сформувати «громадські загони» для виявлення антиросійської діяльності.

Як наголосили в СБУ, Балицький «сприйняв вторгнення рф як шанс реалізувати власні амбіції». Йому заочно повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу (колабораційна діяльність), покарання за який передбачає позбавлення волі від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Центр журналістських розслідувань з перших днів окупації Мелітополя вказував, що призначена російськими спецслужбами «мером» міста Галина Данильченко – не самостійна фігура, а представляє інтереси Євгена Балицького, бізнесмена, екснардепа і керівника фракції Опозиційного блоку у Запорізькій обласній раді. Данильченко керує Мелітопольським заводом підшипників ковзання, бенефіціарними власниками якого є Балицький та його батько, і була помічницею нардепа Балицького у ВРУ минулого скликання.

Балицький був фігурантом розслідування ЦЖР ще у 2017 році: нардеп часто їздив до окупованого Криму, де має апартаменти у в готельному комплексі «Аквамарин», що належить біглому екс-міністру оборони України Олександру Лебедєву. Його син Олександр отримав російське громадянство і вів бізнес у Севастополі. В інтерв’ю «112 Україна» Балицький стверджував, що ФСБ під час його візитів у Крим ним не цікавиться.

Балицький закінчив Тамбовське вище військове авіаційне інженерне училище за спеціальністю «льотчик-інженер 3 класу», служив у різних авіаційних гарнізонах, у 1995 році звільнений у запас, має звання капітана.

Був головою правління та директором заводу «Автогідроагрегат», виконуючим обов’язки директора департаменту в Міністерстві економіки і з питань євроінтеграції України, керівником Мелітопольського пивоварного заводу та ПП «ОлЖеКа».

Балицький був народним депутатом 6, 7 та 8 скликань від Партії регіонів. Влітку 2014 року вийшов з фракції ПР у парламенті, у квітні 2015 року став керівником територіальної організації політичної партії «Опозиційний блок» у Мелітопольському районі. У 2020 році був обраний депутатом Запорізької обласної ради від «Опозиційного блоку», очолював партійну фракцію.

Матеріал підготовлено в рамках проекту ГО «Інформаційний прес-центр» за підтримки Інституту висвітлення війни та миру (IWPR) в Україні. 

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter