У Сімферополі окупанти затримали адвоката Едема Семедляєва за «дискредитацію» армії рф через чужий пост у Facebook

Новини
Адвокат Едем Семедляєв Фото: crimean-solidarity.org

В окупованому Криму 26 травня співробітники «Центру з протидії екстремізму» (ЦПЕ) затримали в Сімферополі адвоката Едема Семедляєва, якого обвинуватили в «дискредитації» російської армії за те, що він був тегнутий у публікації іншого користувача соцмережі Facebook про дії військ рф в Україні.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність» із посиланням на дружину адвоката Ельвіну Семедляєву.

«Його затримали на вулиці Лермонтова у Сімферополі. Едем повідомив мені, що його затримують за якусь публікацію у соцмережах. Співробітники ЦПЕ посадили його в автомобіль і вони поїхали», – розповіла Е.Семедляєва.

Семедляєва затримали співробітники ЦПЕ Руслан Шамбазов та Костянтин Уразов.

За інформацією активістів, адвоката обвинуватили в «дискредитації» російської армії за те, що Семедляєв був тегнутий у публікації іншого користувача соцмережі Facebook про дії армії росії в Україні.

«Едема Семедляєва обвинувачують через розміщення у Facebook у розділі «Публікації» постів якогось Рафіса Кашапова, який 16 квітня писав про події військових сил російської федерації. У цих висловлюваннях оперативники центру «Е» виявили дискредитацію збройних сил рф за адміністративною статтею 20.3.3 частина 2 КоАП РФ», – йдеться у повідомленні.

Затримання Єдема Семедляєва рішуче засудило представництво президента України в Автономній Республіці Крим

«Проведене сьогодні співробітниками окупаційного Центру з протидії екстремізму затримання у місті Сімферополі адвоката Едема Семедляєва є нічим іншим, як продовженням політики переслідування громадян України на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя за їх політичними, релігійними переконаннями, а також у зв’язку з їх професійною та громадською діяльністю… Переконані, що відповідні кроки окупаційної адміністрації російської федерації щодо Едема Семедляєва пов’язані з його професійною діяльністю як адвоката щодо захисту громадян України у політично мотивованих справах, які систематично фабрикуються силовими відомствами держави-окупанта», – йдеться у заяві представництва у Facebook.

У відомстві закликали російську федерацію негайно припинити системні переслідування адвоката Семедляєва, зупинити хвилю репресій та переслідувань в тимчасово окупованому Криму щодо громадян України за їх політичні погляди, позицію та переконання, а також у зв’язку з їх професійною та громадською діяльністю.

Нагадаємо:

  • 25 жовтня 2021 року під будівлею «Кримського гарнізонного військового суду» в Сімферополі російські силовики затримали 21 кримськотатарського активіста. На адвоката Едема Семедляева, який приїхав до відділу «поліції Центрального району» для надання юридичної допомоги затриманим, склали протокол за «непокору поліції».
  • 12 листопада 2021 року «Центральний районний суд» Сімферополя призначив адвокату Едему Семедляєву штраф у розмірі 4 тис. рублів та 12 діб арешту за двома протоколами «про непокору вимогам співробітника поліції» за те, що 25 жовтня адвокат відмовився припинити відкрите ведення аудіозапису на вимогу начальника відділу «Є» Руслана Шамбазова, а також відмовився виконати його вимогу повністю роздягнутися для перевірки всього тіла на наявність «екстремістських татуювань».