Окупанти призначили «мером» курортної Кирилівки Катерину Уманець, яку 5 років тому СБУ підозрювала у держзраді

Новини
Колаборантка Катерина Уманець в окупованому Мелітополі 09.05.2022 Фото: скріншот Youtube

Російські окупанти призначили керувати курортним селищем Кирилівка, що на Мелітопольщині, колишню мешканку Мелітополя Катерину Уманець, яка у 2017 році втекла до Москви після того, як СБУ відкрила щодо неї кримінальне провадження за підозрою у державній зраді через її контакти зі спецслужбами рф. На початку травня Уманець повернулась з росії на окуповану територію Запорізької області.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомили мешканці Кирилівки.

26 травня співробітникам Кирилівської селищної ради та комунальних підприємств громади окупанти представили нову «керівницю» громади Катерину Уманець, яка 5 років переховувалась від СБУ в росії і повернулась на батьківщину після вторгнення російських військ в Україну.

«Зібрали усіх, кого могли знайти, і сказали, що тепер «мером» буде Катерина. Мовляв, усі, хто хочуть працювати, мають завтра прийти вже на нараду»,- розповідають місцеві мешканці.

При цьому кириляни зазначають, що вже є і кандидатури на заступників «мера». Але їхні прізвища поки що не оприлюднені.

Катерина Уманець відома жителям регіону з 2014 року. Вона займала антиукраїнську позицію під час подій Революції Гідності, очолювала рух «Русская весна», була організатором і активним учасником антиукраїнських мітингів.

У 2017 році Служба безпеки України відкрила стосовно Уманець кримінальне провадження за підозрою у державній зраді. За даним слідства, вона підтримувала контакти з представниками спецслужб російської федерації та за їх вказівкою вчиняла дії, спрямовані на шкоду інформаційній безпеці України.

Після відкриття кримінального провадження Уманець втекла до Москви, де працювала рієлторкою. Повернулася в Мелітополь на початку травня 2022 року вже після окупації Запорізької області.

Катерина Уманець народилась в 1985 році у Мелітополі. Була членом комуністичної партії України, а після її заборони стала керівником місцевої організації Союзу Лівих Сил, який об’єднав колишніх комуністів у Мелітопольському районі.

Як повідомлялось, 24 травня окупанти викрали голову Кирилівської ОТГ Івана Малєєва, його заступника Ігора Коробку та директорку місцевого Центру культури, дозвілля та мистецької освіти Тетяну Шиян. При цьому місцевим мешканцям заявили, що Малєєв і Коробка вже в громаду не повернуться. Навіть якщо їх відпустять, то за умови, що не будуть заважати новій окупаційній «владі».

Матеріал підготовлено в рамках проекту ГО «Інформаційний прес-центр» за підтримки Інституту висвітлення війни та миру (IWPR) в Україні. 

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter