Окупований рф південь України. Огляд подій за 27 травня

Новини

Огляд найважливіших новин за п’ятницю, 27 травня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Окупанти у Херсоні розшукують переселенців з Маріуполя, щоб повернути їх назад

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Він зазначив, що російські військові місця компактного розселення і поодинокого розміщення маріупольців. Та вже готують автобуси для повернення їх до міста.

«Повідомляйте рідним та близьким, хто знайшов тимчасове укриття в Херсоні про небезпеку. Краще на кілька днів поїхати до навколишніх населених пунктів до з’ясування рівня загрози», — написав Петро Андрющенко.

***

27 травня службовці ФСБ після обшуків в оселях кримських татар у Новоолексіївці затримали подружжя Мамеда Мусаєва і Тетяну Базирову.

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Очевидці говорять, що Мамеда Мусаєва та його дружину Тетяну Базирову помістили у вже сумнозвісне профтехучилище № 17 міста Генічеська, де російські загарбники влаштували камери для тортур та утримання заручників», — написав Рефат Чубаров.

Голова Меджлісу звертає увагу правоохоронних органів України на факти злочинів російських військових, зокрема, на створення місця масових катувань громадян України у приміщенні Генічеського ПТУ № 17.

***

Окупанти розмістилися у Дар’ївській виправній колонії № 10, на території установи — військову техніку.

Усіх засуджених вивезли у Херсон.

«Відомо, що їх розподілили до виправних колоній № 7 (Гола Пристань) та № 90 (Херсон). Наразі колонія № 10 використовується рашистами як місце проживання особового складу окупаційної армії. Також на території перебуває військова техніка», — йдеться у повідомленні ГУР МО.

***

У Херсонській та Запорізькій областях з’явився російський оператор. Окупанти почали продавати сім-карти з номером, який починається на +7.

Про це повідомляє російське пропагандистське медіа РИА Новости із посиланням на «радника голови» Криму Олега Крючкова.

Окупаційний «гауляйтер» Херсощини Володимир Сальдо також повідомив, що у регіоні почали працювати російські мобільні оператори, пише ТАСС.

***

Біля «Центрального районного суду» в окупованому Сімферополі співробітники поліції затримали адвокатів Айдера Азаматова та Еміне Авамілєву, які прибули на засідання у «справі» проти затриманого напередодні адвоката Назима Шейхмамбетова.

«Мене та адвоката Авамілєву Еміне затримали співробітники поліції при виконанні професійних обов’язків із захисту адвоката Шейхмамбетова біля будівлі Центрального районного суду міста Сімферополя та везуть на вул. Богдана Хмельницького 4, для з’ясування обставин скоєння адміністративного правопорушення за ч.1 ст.20.2.2 КоАП РФ», — цитує Кримська солідарність адвоката Айдер Азаматов.

***

Депутат від компартії росії Леонід Васюкевич на засіданні законодавчих зборів Приморського краю рф зачитав звернення до Володимира Путіна з вимогою припинити «спеціальну військову операцію» в Україні.

«Ми розуміємо, якщо наша держава не припинить військову операцію, то сиріт у нашій країні стане ще більше. Під час військової операції гинуть і стають інвалідами молоді люди, які могли б принести величезну користь нашій країні», – заявив Васюкевич.

***

Запорізька військова адміністрація повідомила, що рф перекидає з Криму в Запорізьку область особовий склад і військову техніку, зокрема «Гради».

Крім того, угруповання противника додатково посилено сформованим танковим батальйоном на танках Т-62.

З Криму рф перекидає свої сили – не лише сухопутні війська, а й повітряний та морський компоненти.

***

Гауляйтером Кирилівської громади призначили сепаратистку Катерину Уманець

У 2014 році вона організовувала проросійські мітинги у Мелітополі, була одним із керівників руху «Русская вєсна». Пізніше втекла до Москви.

Колаборантка Катерина Уманець в окупованому Мелітополі 09.05.2022 Фото: скріншот Youtube

***

Новий “гауляйтер” Енергодару, Руслан Кірпічов, боїться долі свого попередника, Андрія Шевчика, якого підірвали українські партизани, передає РИА Мелитополь.

Бандит із ОРДЛО на прізвисько “Кірпіч” вирішив укріпити бетонними блоками готель, де зараз оселився. 

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter