Рада проголосувала за звільнення Людмили Денісової з посади омбудсмена

Новини
Людмила Денісова, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада проголосувала за звільнення Людмили Денісової із посади Уповноваженого ВР з прав людини.

Про це повідомив нардеп Ярослав Желєзняк.

За словами Железняка, на розгляді питання з доповіддю виступила голова Мінреінтеграції Ірина Верещук із критикою роботи Денісової.

Сьогодні Денісова опублікувала текст відкритого листа на її підтримку від голови Глобального альянсу національних інституцій з прав людини (GANHRI) та голови Європейської мережі національних інституцій з прав людини (ENNHRI). Лист адресований президенту Володимиру Зеленському та спікеру Ради Руслану Стефанчуку.

Як пише LIGA.net, співрозмовник у керівництві фракції «Слуга народу» заявив, що серед причин висловлення недовіри – незадовільна робота Денісової з обміну полоненими: «Вона повністю була відсутня в процесі обмінів. Не зв’язувалася з переговорною групою, але коментувала дуже активно. І коментувала. багато зайвого”.

Майже пів сотні українських медійниць підписали відкрите звернення до Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової із закликом змінити риторику в повідомленнях про статеві злочини під час війни, зокрема статеві злочини проти дітей, які поширюються на офіційних сторінках соцмереж Омбудсмана.

Автори заяви також рекомендують керуватися рекомендаціями «Сексуальне насильство і медіа. Як писати про зґвалтування під час війни» та Рекомендації КЖЕ щодо висвітлення загибелі людей під час війни.

Сама Денісова раніше заявила, що Офіс президента не влаштовує її «активну діяльність зі збору інформації про порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях», додавши, що її усунення з посади буде «незаконним».

Денісова обіймала посаду обмудсмена з 2018 року.