Заради захоплення Сєвєродонецька армія рф жертвує своїми силами на Херсонщині – ISW

Новини
Обстріл Сєвєродонецька військами рф Фото: t.me/luhanskaVTSA

Армія рф концентрує свої зусилля на захопленні Сєвєродонецька та інших міст на Донбасі і тому жертвує своїми силами на інших напрямках, зокрема у важливій для росії Херсонській області, де триває контрнаступ українських сил.

Про це повідомляє вашингтонський Інститут дослідження війни (ISW).

«Зосередженість москви на захопленні Сєвєродонецька та Донбасу загалом продовжує створювати вразливі місця для росії у життєво важливій для України Херсонській області, де українські контрнаступи тривають. Херсон є критичною місцевістю, оскільки це єдина територія України, де російські війська утримують позиції на західному березі річки Дніпро. Якщо росія зможе зберегти міцне місцезнаходження в Херсоні, коли бойові дії припиняться, вона буде в дуже сильному становищі для початку майбутнього вторгнення», – йдеться у звіті ISW.

З іншого боку, вважають аналітики, якщо Україна поверне Херсон, вона матиме набагато сильнішу позицію для захисту від майбутнього нападу росії.

«Але президент росії Володимир Путін натомість вирішив зосередити всі сили та ресурси, які можна зібрати разом, у відчайдушній та кривавій спробі для захоплення районів східної України, що дасть йому значною мірою символічну вигоду. Продовження успішних українських контрнаступів у Херсоні вказує на те, що українське командування визнає ці реалії та користується вразливими місцями, які створили рішення Путіна», – наголошують у ISW.

На думку аналітиків, військам рф вдалось зайти у Сєвєродонецьк і зайняти частину міста лише тому, що ЗСУ поступово звідти виходять, й це є правильним рішенням, оскільки «Україна повинна використовувати свої більш обмежені ресурси та зосередитися на відновленні критичної місцевості, а не на обороні території, контроль якої не визначатиме результат війни чи умови для відновлення війни».

Також експерти відзначили, що грамотне визначення пріоритетів у контрнаступальних і оборонних операціях витіснило росіян майже за межі артилерійської досяжності Харкова і зупинило просування з Ізюма – обидва з ці напрямки є важливішими, ніж оборона Сєвєродонецька.

«Керівництву України довелося зробити неймовірно важкий вибір у цій війні і загалом воно зробило правильний, принаймні на рівні стратегічних пріоритетів, а також у темпах, масштабах та амбітності своїх контрнаступів. Тому Україна все ще має хороший шанс зупинити, а потім повернути назад здобутки, які зараз досягає росія», – зазначають в інституті.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter