Розміщене окупантами на Зміїному озброєння може захищати кораблі рф та вражати узбережжя Одещини

Новини
Змеиный
Остров Зміїний, Фото з супутника: Planet Labs PBC / AP

Російські окупанти розмістили на захопленому українському острові Зміїний зенітні ракетно-гарматні комплекси, модернізовані реактивні системи залпового вогню та станції радіоелектронної боротьби, які дозволяють захистити розташовані поруч російські кораблі від ударів ЗС України та одночасно можуть бути використані для ураження узбережжя Одещини.

Про це повідомив речник оперативного командування «Південь» Владислав Назаров.

«Розташування ворогом на Зміїному зенітних ракетно-гарматних комплексів, реактивних систем залпового вогню, в тому числі модернізованих, та станцій радіоелектронної боротьби свідчить про намір захистити від нашого ураження рашистські кораблі та про загрозу застосування озброєння по узбережжю Одещини. І хоча ознак підготовки десантної операції немає, не виключені спроби підходів та висадки ДРГ на берег чи в гирло Дуная, або демонстративний обстріл прибережних районів», – сказав Назаров.

Він зазначив, що корабельне угруповання ворожих сил продовжує блокаду судноплавства у Чорному морі, активізує свої дії навколо острова Зміїний, тримає напоготові до ракетного удару два фрегати, споряджені крилатими ракетами типу «Калібр».

Як повідомлялось, російські окупанти називають захоплений український острів Зміїний у Чорному морі «територією рф», а 12-мильну зону біля нього – «територіальним водами рф» та погрожують обстрілом транзитним цивільним суднам, які проходять повз нього, хоча це територіальні води України.

Українські захисники виявили біля острова Зміїний малий броньований артилерійський катер ВМС ЗСУ, захоплений росіянами у Бердянську на початку повномасштабного вторгнення. Не виключено, що окупанти можуть використати його під українським прапором для провокації з обстрілом іноземних цивільних суден у Чорному морі.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter