На Херсонщині окупанти призначили нового «директора» державного дослідного господарства «Асканійське»

Новини
Станіслав Шеремет, колаборант, призначений окупантами «директором» держпідприємства «ДГ «Асканійське» Фото: Facebook

На окупованій Херсонщині російські військові призначили нового «директора» державного підприємства «Асканійське» Національної академії аграрних наук України, яке знаходиться в Тавричанці Каховського району. Колаборантом став менеджер з продажів компанії «Syngenta Україна» Станіслав Шеремет.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив директор ДП «ДГ «Асканійське» Віктор Найдьонов.

«Я дізнався про це 1 червня. В цей день на наше підприємство приїхали озброєні автоматами військові, які зібрали колектив і представили нового «керманича» – Шеремета Станіслава Сергійовича. Особисто я з ним не знайомий, хіба що бачились десь на семінарах», – сказав Найдьонов.

Шеремет працює менеджером з продажу засобів захисту рослин компанії «Syngenta Україна» по Херсонській області. Раніше працював на аналогічній посаді в компанії «Alfa Smart Agro». Закінчив Херсонський державний аграрно-економічний університет за спеціальністю «Агрономія».

Центр журналістських розслідувань спробував зв’язатися з Шереметом, однак його телефон знаходиться поза зоною досяжності. Ми також звернулись за коментарями до «Syngenta Україна». Представник компанії записав наші питання і пообіцяв згодом надати відповіді.

За словами Найдьонова, коли він ще залишався на Херсонщині, його викликали до російської «військової комендатури», розташованій в Новій Каховці.

«Вони вимагали від мене співпрацювати з окупантами. Я відмовився. Після цього почали надходити погрози життю – моєму і моїй родині. Тому на початку травня я був змушений виїхати на підконтрольну територію України і зараз знаходжуся в безпеці. На підприємстві залишилось біля 60-70% працівників, як і в самій Тавричанці. Решта – виїхали на підконтрольну територію. Що стосується ДП «ДГ «Асканійське», то фізично воно не постраждало. Наскільки мені відомо, пограбувань у нас не було. Єдине, що ми постраждали фінансово дуже сильно, оскільки не мали жодної можливості реалізовувати продукцію і два місяці роздавали її безоплатно багатьом людям», – розповів Найдьонов.

ДП «ДГ «Асканійське» є базовим господарством Асканійської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту зрошуваного землеробства НААНУ. Воно має близько 10 тисяч гектар земель сільгосппризначення, 350 працівників. Щороку виробляє 20-23 тисячі тон зерна. Спеціалізується на вирощуванні зернових, технічних, олійних та кормових культур, а також тваринництві.

Як повідомлялось, російські окупанти захопили адміністрації майже всіх заповідників і національних парків на сході і півдні України. Загарбники підпалюють ліси, бо вважають, що там ховаються партизан, і полюють на співробітників національних парків, оскільки вважають їх «нацистами».

Матеріал підготовлено в рамках проекту ГО «Інформаційний прес-центр» за підтримки Інституту висвітлення війни та миру (IWPR) в Україні. 

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter