Україна отримала від Норвегії 22 самохідних гаубиці M109

Новини
Українські артилеристи ведуть вогонь з САУ М109А3 Фото: facebook.com/CinCAFU

Норвегія передала Україні 22 самохідних артилерійських установки M109, які раніше перебували на озброєнні норвезької армії.

Про це повідомляє сайт норвезького уряду.

«Норвегія передала Україні 22 артилерійських установки М109 з обладнанням та запчастинами, а також артилерійські боєприпаси. Норвегія також навчала українських військових, як користуватися системою. Це навчання проходило в Німеччині», – йдеться у повідомленні.

Міністр оборони Бйорн Арільд Грам заявив, що українські сили залежать від підтримки Заходу у вигляді військової техніки та зброї, щоб протистояти атакам Росії.

«Україна запросила цей вид озброєння. Розвиток війни в Україні свідчить про те, що наразі необхідно пожертвувати і важчу техніку, і системи озброєння», – сказав він.

Також повідомляється, що Норвегія зробила свій внесок у те, щоб українські сили отримали право керувати зброєю. Навчання проходило у Німеччині.

На сайті уряду Норвегії сказано, що про військову допомогу оголошено тільки зараз із міркувань безпеки, і майбутні постачання не обов’язково афішуватимуться.

На озброєнні норвезьких Збройних Сил перебували САУ M109A3GN – німецька модернізація американської 155-мм самохідної гаубиці M109A3, озброєною новим стволом 39 калібру, що дозволяє стріляти поліпшеними 155-мм боєприпасами. Заявлено, що САУ має максимальну дальність 24700 метрів. Снаряди збільшеної дальності можуть бути випущені на дальність до 30 кілометрів. Установки були придбані Норвегією у ФРН.

Нагадаємо, 28 квітня міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що завдяки кооперації кількох країни в Україну вже надійшли САУ М109 калібру 155 мм. Вони доповнять три види 155-мм артилерії, які вже успішно нищать російських окупантів на передовій: гаубиці М777, гаубиці FH70 і САУ CAESAR. Снарядів зразка НАТО до них надійшло більше, ніж можуть виробити за півроку лінії з виробництва боєприпасів радянського типу, що залишилися у світі.

4 травня Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний повідомив, що самохідні гаубиці М109А3, надані у рамках міжнародної технічної допомоги Норвегією, вже на передовій і з високою точністю вражають цілі та знищують ворога.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter