Окупований рф південь України. Огляд подій за 8 червня

Новини
Мелитополь

Огляд найважливіших новин за середу, 8 червня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

— Посіпаки окупаційної влади продовжують просувати ідеї приєднання Херсонської області до Росії, побоюючись за свою подальшу долю, оскільки не мають підтримки місцевого населення.

— Через бойові дії пошкоджено дуже багато будинків та інфраструктури, внаслідок обстрілів є загиблі та тяжко поранені мирні жителі, надання допомоги яким ускладнено нестачею ліків. Стабільно важка ситуація у Калинівській, Великоолександрівській, Високопільській, Нововоронцовській територіальних громадах, де йдуть бойові дії. Виїхати та в’їхати з окупованої області практично неможливо, лише через Крим.

— Спецслужби рф намагаються залякувати українських військовослужбовців, розсилаючи на особисті телефонні номери письмові повідомлення з погрозами.

— На Південнобузькому напрямку російські війська ведуть позиційну оборону. Зафіксовані артилерійські обстріли по районах населених пунктів Миколаїв, Долина, Таврійське, Кульбакіно, Біла Криниця, Трудолюбівка, Благодатне, Луч та Тополине — Генштаб ЗСУ.

***

За даними британської розвідки, росія продовжує намагатися атакувати Сєвєродонецький напрямок із трьох боків, хоча українська оборона тримається. На Херсонщині Збройні сили України досягли певних успіхів.

У відомстві зазначили, що нещодавно українські війська досягли певних успіхів у контратаці на південно-західній Херсонщині, у тому числі відновивши плацдарм на східному березі річки Інгулець.

***

Російські окупанти відправили із Мелітополя до Криму перший поїзд із краденим в України зерном

«З гордістю та радістю повідомляю вам першим про те, що потяг… у напрямку Криму пішли перші вагони, залізничні вагони, 11 вагонів пішли із зерном із мелітопольського елеватора», — заявив колаборант Євген Балицький Интерфаксу.

***

Російські окупанти хочуть обмежити доступ жителів Херсонської області до інтернету

Відновлення роботи інтернету і його цензурування на території Херсонщини російські окупанти назвали «одним із своїх першочергових завдань».

«Швидке відновлення зв’язку і збільшення об’єктивного інформаційного контенту — це пріоритетні завдання, які потрібно вирішити найближчим часом. У терміновому порядку потрібно відновити інтернет з обмеженням брехливої інформації, спрямованої на залякування херсонців та дестабілізацію обстановки в регіоні», — цитують колаборанта Сальдо російські пропагандистські телеграм-канали.

***

У вищих навчальних закладах Херсонщини, які через тимчасову окупацію області передислокувалися на підконтрольну Україні територію, проходить атестація здобувачів бакалаврського рівня вищої освіти, передає Суспільне.

***

Колишній народний депутат Верховної Ради України, а нині гауляйтер Запорізької області Євген Балицький мобілізував власний електорат, щоби створити картинку для пропагандистських ЗМІ про начебто масову подачу документів на отримання паспортів рф.

Про це повідомив експерт і засновник Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

За оцінками експерта, Балицького можуть підтримувати близько 15 % мешканців Мелітополя переважно старшого віку. При цьому більшість мелітопольців продовжують чинити окупантам героїчний опір.

***

Біля Херсона окупанти розгорнули ракетні комплекси «Іскандер-М»

Є загроза нанесення ракетних ударів по військових та цивільних об’єктах України. Про це повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник.

«Зберігається загроза нанесення ворогом з території ТОТ АР Крим ракетних ударів по військових та цивільних об’єктах на території України. Зокрема, у районі н.п. Мілководне (8 км до адміністративної межі з Херсонською обл.) російський агресор розгорнув ракетний дивізіон ОТРК «Іскандер-М», — сказав він.

***

Російські окупанти оголосили про намір «націоналізувати» стратегічні об’єкти промисловості, розташовані на окупованій території Запорізької області. Мова йде передусім про природні ресурси та державне майно.

«Указ» про націоналізацію майна держави Україна на користь Запорізької області» 3 червня підписав так званий «голова Запорізької обласної військово-цивільної адміністрації» Євген Балицький. Вже «націоналізували» Мелітопольське дослідне господарство Держпідприємства «Мелітопольська дослідна станція садівництва ім.Сидоренка. Головні офіси Укрпошти та Укртелекому в Мелітополі окупанти використовували на свій розсуд ще до «указа про націоналізацію». Там організовані пункти видачі матеріальної допомоги та продажу російських сімкарт.

Балицький підкреслив, що об’єктів приватної власності «націоналізація» не торкнеться. Але це не заважає окупантам «віджимати» такий бізнес у місцевих. Так, підприємцю, який добував пісок на території Мелітопольського району, співпрацю окупанти пропонували кілька разів. Але отримавши категоричну відмову, повідомили, що відтепер за кар’єром «слідкуватимуть» самі.

***

Народний депутат України від президентської партії «Слуга народу» Олексій Ковальов вважає, що «росія на Херсонщину прийшла назавжди» і сподівається на дотації його аграрному бізнесу.

Про це запроданець написав на своїй сторінці у Фейсбук після зустрічі з першим заступником керівника адміністрації президента рф Сєргєєм Кирієнко.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter