На підготовку українських військових для використання наданих США і Британією РСЗВ знадобиться до чотирьох тижнів

Новини
Ракетний комплекс M142 HIMARS Фото: Lockheedmartin.com

Військові США і Великої Британії розробили план навчання українських бійців роботі із західними реактивними системами залпового вогню M142 HIMARS та M270, які дві країни передають Україні. На підготовку військових буде потрібно від трьох до чотирьох тижнів.

Про це повідомляє видання The Washington Post.

За словами голови Об’єднаного комітету начальників штабів генерала армії США Марка Міллі, на нинішньому етапі передбачається навчання американською стороною взводу українських солдатів.

«Ми маємо почати це з раціональної і продуманої програми, в межах якої вони будуть навчені до такого рівня, щоб бути ефективними. Просто кинути цю систему озброєнь у бій не принесе користі. Потрібна підготовка, щоб досягти максимальної ефективності застосування цих озброєнь як високоточних систем», – сказав Міллі.

Він додав, що британці також тренуватимуть взвод українців за планом, що дозволить Збройним силам України нарощувати свою ракетну артилерію.

Як пише видання, заяви Міллі свідчать про «підвищення ймовірності того, що більше таких озброєнь можуть відправити в Україну».

Міллі також вказав, що російські сили на Донбасі «продемонстрували, що перевершують по вогневій потужності і радіусу українську артилерію».

Він зазначив, що Сполучені Штати вже відправили Україні десятки гаубиць M777 калібру 155 мм, які українські сили використали з великим ефектом, але українцям потрібні «деякі артилерійські системи більшої дальності», які можуть досягати більшої відстані.

На думку американського генерала, на підготовку першої групи українських військових знадобиться три-чотири тижні. За його словами, американські військові розробили програму прискореного навчання для українських солдатів, які вже стріляли з інших видів артилерії і тому вони не починають з нуля.

«В українців дуже хороші артилеристи. Дуже гарні артилеристи. Вони чудово володіють артилерією. Але вони використовували системи радянських часів, а потім перешли на інші [західні] системи», – сказав Міллі.

М142 HIMARS (High-Mobility Artillery Rocket System, англ. «високомобільна артилерійська ракетна система») багатофункціональним комплексом, який, в залежності від типу боєприпасів, може використовуватися і як ракетна система залпового вогню з дальністю дії 50-70 км, і як оперативний тактичний ракетний комплекс з дальністю дії 270-300 км. Як шасі використовує 6-колісну тактичну вантажівку M1140 FMTV.

M270 MLRS (M270 Multiple Launch Rocket System) — американська реактивна система залпового вогню на гусеничній базі БМП «Бредлі» виробництва компанії Vought. РСЗВ M270 призначена для виконання в будь-який час доби та за різних погодних умов бойових завдань з ураження і знищення з закритих вогневих позицій на відстанях понад 30 км районів зосередження військ та бойової техніки, позицій ствольної та реактивної артилерії противника, районів розгортання його сил і засобів протиповітряної оборони, вантажних автомобілів, легкоброньованих бронетранспортерів, а також командних пунктів, вузлів зв’язку та інших площинних цілей.

Як повідомлялось, 31 травня Джо Байден підтвердив, що США постачатимуть українським Збройним Силам ракетні системи і високоточні боєприпаси до них, які дозволять вражати ключові об’єкти на полі бою в Україні. Йдеться про пускові установки ракетних систем M142 HIMARS та боєприпаси до них з дальністю дії до 80 км.

1 червня президент США Джо Байден оголосив про надання Україні нового одинадцятого безпекового пакету допомоги. У списку озброєння на 700 млн доларів, яке буде передано українським Збройним Cилам, зокрема, високомобільні ракетні системи HIMARS, чотири гелікоптери, радари та протитанкова зброя.

1 червня міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що країна відправить Україні реактивні системи залпового вогню M270.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter