Байден підтвердив передачу Україні ракетних систем M142 HIMARS

Новини
HIMARS
Стрільба з ракетного комплексу M142 HIMARS на навчаннях Saber Strike у Польщі Фото: U.S. Army

Президент США Джо Байден підтвердив, що Сполучені Штати постачатимуть українським Збройним Силам ракетні системи і високоточні боєприпаси до них, які дозволять вражати ключові об’єкти на полі бою в Україні. Йдеться про пускові установки ракетних систем M142 HIMARS та боєприпаси до них з дальністю дії до 80 км.

Про передачу зброї Україні глава Білого дому написав у своїй авторській колонці у New York Times.

«Мета Америки проста: США хочуть бачити демократичну, незалежну, суверенну і процвітаючу Україну із засобами для стримування і захисту від подальшої агресії … Ми надамо українцям більш досконалі ракетні системи і боєприпаси, які дозволять їм більш точно вражати ключові об’єкти на полі бою в Україні», – написав Байден.

Крім того, додав він, США продовжить постачати Україні сучасне озброєння, зокрема, протитанкові ракети Javelin, зенітні ракети Stinger, потужні артилерійські та високоточні ракетні комплекси, радари, безпілотні літальні апарати, гелікоптери Мі-17 та різні боєприпаси.

Як пише Голос Америки, після публікації статті Байдена високопосадовець адміністрації США на умовах анонімності повідомив журналістам, що Україні будуть надані ракетні системи M142 HIMARS.

Він зазначив, що ця зброя дозволить посилити бойові можливості Збройних Сил України для відбиття російського повномасштабного вторгнення. «Ці системи будуть використовуватися українцями, щоб відбити російські наступи на українській території, проте вони не будуть використовуватися для завдання ударів по території росії», – заявив чиновник.

М142 HIMARS (High-Mobility Artillery Rocket System, англ. «високомобільна артилерійська ракетна система») багатофункціональним комплексом, який, в залежності від типу боєприпасів, може використовуватися і як ракетна система залпового вогню з дальністю дії 50-70 км, і як оперативний тактичний ракетний комплекс з дальністю дії 270-300 км. Як шасі використовує 6-колісну тактичну вантажівку M1140 FMTV.

Як повідомлялось, росіяни розпочали істерику після рішення влади США надати Україні пускові установки ракетних систем залпового вогню типу MLRS та HIMARS.

30 травня президент Джо Байден заявив, що США не поставлятимуть Україні ракетні системи, які можуть досягати території росії.

19 травня Сенат США остаточно схвалив виділення $40 млрд Україні. Законопроєкт відправили до Білого дому для негайного підписання президентом Джо Байденом.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter