Війська рф мінують Херсонщину боєприпасами минулого сторіччя і самі на них підриваються – ГУР

Новини
Фото: Facebook ГУР Міноборони України

Намагаючись зупинити наступ українських військ на Херсонщині, російські війська терміново споруджують додаткові лінії оборони, мінують територію та створюють інженерні загородження. При цьому окупанти використовують радянські міни 50-х років минулого століття, які зберігалися на складах у ростовській області та були підготовлені для знищення. При установці старих боєприпасів вже підірвалося кілька російських саперів.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«Нещодавно на окуповану Херсонщину прибула колона російських військових вантажівок з радянськими мінами, які виготовлені в 50-х роках минулого століття. Боєприпаси зберігалися на складах в ростовській області та були підготовлені для знищення. Присвоївши кошти на утилізацію, російське командування передало небезпечний вантаж в передові підрозділи загарбників для мінування оборонних позицій», – йдеться у повідомленні.

За даними військової розвідки, при спробі встановлення мінних загороджень, на старих боєприпасах вже підірвалося кілька саперів-окупантів з батальйонно-тактичної групи 7 військової бази 49 загальновійськової армії південного військового округу (в/ч 09332) російських окупаційних військ.

«З військовою поліцією та офіцерами фсб, які працювали на місцях підривів, командування БТГ домовилося, що це буде класифіковано як нещасний випадок. Родини саперів за загибель родичів-окупантів виплат не отримають», – додали в ГУР Міноборони.

Як повідомлялось, міжнародний досвід свідчить, що розмінування українських територій може тривати від 5 до 10 років. Найбільш забрудненими вибухонебезпечними предметами є території Київської, Чернігівської, Харківської, Сумської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької і Луганської областей.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter