У Мелітополі окупанти збираються проводити «референдум» невідомо про що

Новини
Галина Данильченко, колаборантка, призначена окупантами «головою адміністрації Мелітополя»

В окупованому Мелітополі окупанти через своїх посіпак вперше публічно заявили про підготовку до проведення «референдуму». При цьому ні про питання, які будуть на нього виноситись, ні про дату повідомлено не було.

Про підготовку до «референдуму» у відеозверненні повідомила Галина Данильченко, призначена російськими спецслужбами «головою адміністрації Мелітополя», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Данильченко повідомила, що після візиту до Мелітополя першого заступника голови Адміністрації президента рф Сергія Кірієнка окупаційна адміністрація міста починає готуватися до референдуму.

«Ми зрозуміли, що ми з росією назавжди і починаємо готувати референдум», – сказала колаборантка.

Як вже відзначалось, неофіційну «підготовку» до фейкового волевиявлення окупанти почали заздалегідь. В тому числі збираючи особисті дані і копії паспортів містян під час надання матеріальної допомоги у 10 тисяч рублів. При цьому списки і дані співробітників комунальних підприємств міста і району та бюджетних організацій були передані окупаційній адміністрації колаборантами попри те, чи виявляла людина бажання отримувати матеріальну допомогу, чи ні.

Також відомо, що загарбники взяли під контроль місцеву друкарню, обладнання якої можуть використати для друку «бюлетенів». Після того, як весь колектив друкарні звільнився, аби не співпрацювати з окупантами, загарбники поширили об’яви про набір на вакансію друкаря.

Зазначимо, що через проведення фейкових референдумів росія намагається легалізувати анексію територій, як це було з окупованим Кримом, Севастополем, та закріпленням свого контролю, як це було з частинами Донецької і Луганської областей.

Жодні результати такого «волевиявлення» не можуть бути визнані законними і легітимними.

Дії громадян України, які беруть участь у організації та проведенні псевдо-референдумів щодо статусу територій України (члени та голови так званих дільничних комісій, тощо), можуть бути кваліфіковані як кримінальний злочин, передбачений ст. 110 Кримінального кодексу України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Нагадаємо, ЦЖР повідомляв, що Галині Данильченко Генеральна прокуратура повідомила про підозру у державній зраді.

Матеріал підготовлено ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter