рф використовує старі протикорабельні ракети через нестачу високоточних – розвідка Британії

Новини
Крилата ракета Х-22 під крилом російського стратегічного бомбардувальника Ту-95 Фото: topwar.ru

За даними британської розвідки, через нестачу високоточних боєприпасів, починаючи з квітня війська рф використовують для ударів по наземних цілях на території України старі протикорабельні ракети. Вони дуже неточні і спричиняють побічний збиток і жертви серед цивільного населення.

Про це повідомляє у щоденному огляді Міноборони Великої Британії.

Як зазначається, починаючи з квітня, російські бомбардувальники почали застосовувати десятки важких протикорабельних ракет Х-22 (по класифікації НАТО AS-4 Kitchen) 1960-х років. Ці 5,5-тонні ракети були в першу чергу призначені для знищення авіаносців за допомогою ядерної боєголовки.

«Коли вони використовуються для наземного нападу зі звичайною боєголовкою, вони дуже неточні і, отже, можуть спричинити значний побічний збиток і жертви серед цивільного населення. Росія, ймовірно, вдається до таких неефективних систем озброєння, оскільки їй не вистачає більш точних сучасних ракет, тоді як українська протиповітряна оборона все ще стримує її (росії – ред.) тактичну авіацію від нанесення ударів по більшій частині країни», – йдеться у повідомленні.

Також у британській розвідці вказують, що станом на 10 червня російські війська так і не просунулися на південь Сєвєродонецька, тоді як у місті все ще тривають бої.

«Обидві сторони, ймовірно, мають велику кількість жертв. росія масово веде вогонь зі своєї артилерії та авіації, намагаючись придушити українську оборону», – повідомляється в огляді.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter