Російські окупанти захопили Херсонський державний університет і викрали його проректора Максима Вінника

Новини
Максим Вінник

14 червня російські загарбники вдерлися до Херсонського державного університету (ХДУ) і заявили, що віднині закладом «керуватиме» Тетяна Томіліна. Після цього військові рф викрали проректора ХДУ Максима Вінника і вивезли його в невідомому напрямку.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив ректор ХДУ Олександр Співаковський.

«Вранці 14 червня до головного корпусу університету зайшли дві людини, які представляють, наскільки я розумію, так звану місцеву окупаційну «адміністрацію», а також двоє військових з автоматами. До цього моменту ми фізично продовжували контролювати простір ХДУ і сподівались, що окупаційна «влада» не наважиться зайти до університету. Але це сталось», – сказав Олександр Співаковський.

Александр Спиваковский

Олександр Співаковський фото: Facebook

За його словами, окупанти «призначили» свої «керівні органи» ХДУ, а викраденого проректора Максима Вінника вивезли у невідомому напрямку.

Як розповіли очевидці, сталося це біля гуртожитку університету. Наказ схопити Максима Вінника дала Тетяна Томіліна, яка й керувала захопленням ХДУ.

Разом із Томіліною в захопленні ХДУ брала участь Тетяна Кузміч, яку окупанти призначили «начальницею обласного управління освіти». Останній в травні 2022 року повідомлено про підозру у колабораціонізмі. Тетяна Кузміч є завідувачкою навчально-методичної лабораторії управління навчальними закладами Херсонської академії неперервної освіти Херсонської облради та головою херсонської міської організації «Руська національна громада «Русичъ», діяльність якої детально описана в розслідуванні Центру журналістських розслідувань та радіо Куреш Хто та як просуває ідеї «русского мира» у Херсоні.

Тетяна Томіліна раніше працювала директоркою академічного ліцею при ХДУ і ніколи не приховувала своїх проросійських поглядів. Її відкрита любов до «руського миру» свого часу спричинила гучний скандал, але затримувати її не стали, після службового розслідування просто звільнили з посади. 

Татьяна Томилина

Тетяна Томіліна Фото: Скріншот YouTube Татьяна Томилина

Як повідомлялось, у квітні центр управління Херсонського державного університету тимчасово перенесли до Івано-Франківська. 

«Завдяки цьому захоплення ХДУ жодним чином не впливає на освітній процес, який триває у дистанційному форматі. Саме тому у нас є можливість виплачувати зарплати та стипендії , друкувати дипломи українського зразка, які визнають всі цивілізовані країни світу», – запевнив Олександр Співаковський.

Матеріал підготовлено ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter