Окупанти призначили ексголову райради Коновалова керівником інституту Академії аграрних наук, який має великі масиви землі

Новини
Володимир Коновалов, колаборант, ексголова Бериславської райради Фото: investigator.org.ua / most.ks.ua

На Херсонщині російські окупанти призначили «директором» Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук Володимира Коновалова, який був головою Бериславської районної ради попереднього скликання.

Про це Центру журналістських розслідувань стало відомо з власних джерел, інформацію підтвердив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

За словами співрозмовників ЦЖР, Володимир Коновалов сам себе представив перед колективом Інституту зрошуваного землеробства НААН України. Він заявив, що не збирається займатися наукою, бо в його плани входить «збір врожаю».

Як повідомляло видання «Український південь», колектив провідної наукової установи відмовився від співпраці з колаборантом, крім заступника директора з наукової роботи Сергія Коковіхіна.

ЦЖР спробував зв’язатися з Володимиром Коноваловим телефоном, однак на наші дзвінки він не відповів.

Не вдалося наразі зв’язатись і з законним керівником  Інституту зрошуваного землеробства – Раїсою Вожеговою, доктором сільськогосподарських наук, академіком НААНУ. З 4 лютого 2022 року інститут як юрособа перебуває у стадії припинення і реорганізації – на його базі створюється Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства, підпорядкований Академії аграрних наук. Комісію очолює Раїса Вожегова. 

Інститут зрошуваного землеробства НААНУ є науково-дослідною установою, головними завданнями якої є вивчення фундаментальних і прикладних завдань ведення землеробства на зрошуваних і неполивних землях півдня України. Заснований у 1889 році. 

До Бериславської районної ради Володимира Коновалова обрали від партії «Наш край». Завдяки протекції свого однопартійця, а нині херсонського колаборанта Віталія Булюка, він очолював райраду з 2015  до 2020 року.

До того він працював директором розташованого в селі Новокаїри приватного підприємства «Вітал-Агро». Бізнесові справи, вочевидь, у нього йшли успішно. Про що свідчили чималі статки, задекларовані в його електронних деклараціях. 

Дружина Коновалова Ольга є власницею нерухомості в тимчасово окупованому Сімферополі: житлового будинку загальною площею 333 кв м, квартири та земельної ділянку в 470 кв м. Право власності на них вона набула ще до незаконної анексії АР Крим російською федерацією. 

На численні поїздки Коновалова на тимчасово окуповану територію в період, коли він обіймав посаду голови Бериславської райради, звертали увагу активісти, які подавали запити до Служби безпеки України. В СБУ відповідали, що їм відомо про візити Коновалова до Криму, однак нічого протизаконного в цих діях не бачили, оскільки посадовець його рівня  «не має обмежень стосовно виїзду за кордон та на анексовану територію».

За інформацією Офісу генпрокурора, 10 березня 2022 року російські окупанти вдерлися на територію Інституту зрошуваного землеробства НААН і знищили там обладнання і техніку. За цим фактом відкрите кримінальне провадження, процесуальне керівництво в якому здійснює Херсонська обласна прокуратура. 

Як повідомлялось, 1 червня окупанти «представили» колективу розташованого в Тавричанці державного підприємства «Дослідне господарство «Асканійське» НААНУ нового «керманича». Ним став Станіслав Шеремет, який на той момент працював менеджером з продажу засобів захисту рослин компанії «Сингента».

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter