Викрадено в Мелітополі: окупанти віджимають заводи і збираються маркувати продукцію як російську

Новини
Мелітопольський завод автотракторних запчастин Фото: скріншот t.me/kherson24news

Продукцію, вироблену на захоплених підприємствах тимчасово окупованого Мелітопольського району у Запорізькій області, російські загарбники збираються сертифікувати як «вироблену в росії».

Про ці плани окупантів повідомив колаборант Володимир Рогов, так званий «член ради військово-цивільної адміністрації Запорізької області», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Оскільки так вийшло, що юридично ми вже не Україна, але ще не Росія. І до цієї сірої зони потрапили десятки заводів. І нам пішли назустріч, нашу продукцію стали сертифікувати як вироблену у «ДНР» чи навіть у Росії. Це вже не просто зроблено у Мелітополі, це вже «Зроблено в Мелітополі, в Росії», – повідомив  Рогов. 

На відео, яким пропагандистські канали ілюструють заяву колаборанта, показано цехи ТОВ «Мелітопольський завод автотракторних запчастин», що знаходиться у селі Обільне. Завод  випускав більше 300 найменувань запчастин та вузлів до сільськогосподарської техніки та експортував продукцію в Європу. Крім того на заводі виконували й оборонзамовлення –  виробляли вузли для мінометів калібру 60, 82 і 120 мм, а також комплектуючі для зенітної установки ЗУ-23.

Мелітопольський завод автотракторних запчастин Фото: скріншот t.me/kherson24news

За інформацією джерел ЦЖР, власнику заводу запропонували «співробітництво» з окупаційною адміністрацією. Після того як він відмовився,  окупанти захопили контроль над підприємством і відрапортували про його «відкриття». Керують заводом його  співробітники, які вирішили співпрацювати з окупантами. 

У повідомленнях «адміністрації» вказано, що «основним партнером і ринком збуту» продукції заводу буде «Республіка Крим», Росія і Білорусь.

Продукція Мелітопольського заводу автотракторних запчастин Фото: скріншот t.me/kherson24news

За даними Єдиного державного реєстру України, бенефіціарним власником ТОВ «Мелітопольський завод автотракторних запчастин» є Кузьмін Анатолій Вікторович, який володіє 80% статутного капіталу, ще 20% належать Кузьміній Валентині Петрівні (дані на момент блокування Мінюстом доступу до ЄДР). Зв’язатись із ними ЦЖР поки що не вдалося. 

Зазначимо, що на нових окупованих територіях України рф продовжує грабіжницьку політику, відпрацьовану раніше на сході: в Донецькій та Луганській областях були захоплені, а потім вивезені до росії десятки найбільших та найпотужніших промислових виробництв. 

Як повідомлялось, окупанти хваляться, як вивозять крадений у Маріуполі металопрокат до росії.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter