Єврокомісія рекомендує надати Україні статус кандидата у ЄС і вказала подальші кроки на шляху до членства

Новини
Фото: president.gov.ua

Єврокомісія рекомендує Європейській Раді надати Україні статус кандидата в члени Європейського Союзу. Також опублікований перелік подальших кроків України на шляху до ЄС.

Офіційну думку Європейської комісії за підсумками засідання її колегії оголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 17 червня на пресконференції у Брюсселі.

Думка Єврокомісії була сформована на підставі заявки від України на членство в ЄС та на основі аналізу двох опитувальників, за якими оцінювалася готовність України до виконання так званих Копенгагенських критеріїв розвинутого демократичного суспільства та її відповідність до положень acquis communitaire (законодавства – ред.) Євросоюзу.

Єврокомісія 17 червня одночасно розглянула заявки на членство в ЄС від України, Молдови й Грузії.

«Ми ухвалили думку стосовно заявок на членство в ЄС для кожної з трьох країн – України, Молдови та Грузії, їх відповідності Копенгагенським і Мадридським критеріям з урахуванням демократичного розвитку кожної з них, а також економічних показників, оскільки вони мають бути здатними діяти в умовах нашої конкурентної економіки… З урахуванням цього ми рекомендували надати Україні європейську перспективу та рекомендувати Європейській раді надати Україні статус країни-кандидата», – сказала фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що Україна все ще має виконати великий обсяг роботи, щоб просуватися далі шляхом європейської інтеграції. При цьому президентка Єврокомісії визнала, що впродовж минулих восьми років Україна послідовно просувалася шляхом реформ та наближалася до стандартів Євросоюзу. Зокрема, Україна виконала близько 70% acquis communitaire Євросоюзу, провела важливі реформи децентралізації та регіонального розвитку, підтвердила стійкість демократичного устрою та провела успішні вибори, демократичність яких була підтверджені БДІПЛ-ОБСЄ. Україна провела успішну адміністративну реформу, досягла хороших показників у системі освіти, набула авторитету однієї з найбільш розвинутих країн у вимірі цифровізації.

Разом із цим, станом на період до початку російської збройної агресії, Україна досягла стійких економічних показників і довела якості ринкової економіки. Вона досягла важливих угод з Європейським Союзом у галузі транспорту, у реформах енергетичної системи тощо. Величезним досягненням, за оцінкою Президента Єврокомісії, стала успішна синхронізація електричних мереж України і ЄС, яка забезпечила стійкість країни в умовах збройного конфлікту.

Проте, як наголосила фон дер Ляєн, Україні все ще треба докласти зусилля для вдосконалення верховенства права, зокрема, завершення формування Конституційного суду та Вищої ради юстиції, продовжити антикорупційні реформи, включаючи нові призначення в керівництві НАБУ та повноцінний початок роботи Антикорупційної прокуратури.

Президентка Єврокомісії зазначила також, що Україна досягла помітних успіхів у деолігархізації країни і стала єдиною країною Східного партнерства, яка змогла ухвалити жорсткий та чіткий закон щодо цього. «Україна ухвалила важливе законодавство в сфері боротьби з корупцією, зараз важливо досягти належного рівня імплементації цих законів», – сказалакандидат Урсула фон дер Ляєн.

Подібні рекомендації щодо надання європейської перспективи та статусу країни-кандидата Єврокомісія зробила для Молдови. Грузія отримала підтвердження власної європейської перспективи, але має здійснити певну роботу для отримання статусу країни-кандидата.

Також Єврокомісія опублікувала перелік подальших кроків, які Україна має виконати на своєму шляху до вступу в Європейський Союз. Вони містяться в опублікованому на сайті Єврокомісії документі під назвою «Думка Комісії щодо заявки України на членство в Європейському Союзі».

Ukraine Opinion and Annex

 

Єврокомісія порекомендувала Європейській раді надати Україні перспективу стати членом ЄС та «надати Україні статус кандидата, виходячи з того, що будуть зроблені наступні кроки»:

прийняти та запровадити законодавство про процедуру добору суддів Конституційного Суду України, включаючи процес попереднього відбору на основі оцінки їх доброчесності та професійних навичок, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії;

завершити перевірку доброчесності Етичною радою кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів для створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

посилювати у подальшому боротьбу з корупцією, зокрема на високому рівні, шляхом активних та ефективних розслідувань, а також результатів судових переслідувань та вироків, які заслуговують на довіру; завершити призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури шляхом атестації визначеного переможця конкурсу та розпочати і завершити процес відбору та призначення на посаду нового директора Національного антикорупційного бюро України;

забезпечити відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF); прийняти комплексний стратегічний план реформування всього правоохоронного сектору як частини середовища безпеки України;

запровадити антиолігархічний закон для обмеження надмірного впливу олігархів в економічному, політичному та суспільному житті; це має бути зроблено в юридично обґрунтований спосіб, враховуючи майбутній висновок Венеціанської комісії щодо відповідного законодавства;

подолати вплив корисливих інтересів шляхом прийняття закону про ЗМІ, який приводить законодавство України у відповідність до Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги та надає повноваження незалежному регулятору ЗМІ;

завершити реформу законодавчої бази для національних меншин, яка готується, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії, та прийняти негайні та ефективні механізми впровадження.

Зазначається, що Єврокомісія відстежуватиме прогрес України у виконанні цих кроків та звітуватиме про них разом із детальною оцінкою країни, до кінця 2022 року.

«Процес приєднання залишається основаним на встановлених критеріях та умовах. Це дозволяє будь-якій країні, яка бере участь у процесі, рухатися вперед на основі власних заслуг, але також означає, що кроки на шляху до ЄС можуть бути скасовані, якщо основні умови більше не виконуватимуться», – йдеться у висновках.

Європейська рада розгляне заявку України щодо отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі на своєму засіданні 23-24 червня.

Нагадаємо:

  • 28 лютого президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України у Європейському Союзі.
  • 1 березня Європейський парламент переважною більшістю голосів затвердив резолюцію, яка рекомендує державам-членам ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.