Війна Росії проти України: що відбувається – хроніка 28 лютого

Війна

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Російські окупанти вчиняють низку воєнних злочинів на території України. Це обстріли житлових кварталів та об’єктів цивільної інфраструктури, віроломство, мародерство. Це порушення Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде хроніку війни на різних майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

Хроніку за 24 лютого можна прочитати ТУТ.

Хроніку за 25 лютого можна прочитати ТУТ.

Хроніку за 26 лютого можна прочитати ТУТ.

Хроніку за 27 лютого можна прочитати ТУТ.

00:10 Сухопутні війська ЗС України: 

«Привидів Києва» тепер стане більше!

+70 літаків для української армії!

Наші партнери передають нам Міг-29 та Су-25! У разі потреби, вони зможуть базуватись на польських аеродромах з яких українські пілоти виконуватимуть бойові завдання.

Болгарія (Міг-29) – 16 шт
Болгарія (Су-25) – 14 шт
Польща (Міг-29) – 28 шт
Словаччина (Міг-29) – 12 шт

Слава Україні!

23:41 Президенти восьми країн підтримали надання Україні статусу країни-кандидата в ЄС

Президенти Болгарії, Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та Словенії підписали відкритий лист на підтримку швидкого вступу України до Європейського Союзу. Лист опублікований на сайті президента Латвії.

«Ми, президенти держав-членів ЄС, твердо переконані, що Україна заслуговує на перспективу негайного вступу до Євросоюзу», – йдеться у повідомленні.

Вони закликали держави-члени консолідувати політичну підтримку України на найвищому рівні, а також дати можливість інститутам ЄС вжити заходів для негайного надання Україні статусу країни-кандидата в ЄС та відкриття процесу переговорів. «У цей критичний момент ми знову заявляємо про нашу повну солідарність з Україною та її народом», – зазначили підписанти.

22:58 96 танків і 20 систем Град. На Сумщині українські військові знищили базу з російською технікою

Біля села Куличка на Лебединщині Сумської області українські війська знищили базу російських військових за допомогою Байрактара. Про це повідомили в Сумській військовій адміністрації.

Знищені 96 танків, 20 систем залпового вогню «Град» і 8 заправщиків. Цивільних в цьому районі не було.

22:04 У містах Біла Церква та Васильків під Києвом унаслідок ракетного удару російських окупантів зруйновані гуртожитки, повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій України.

«Станом на 20:30 унаслідок ракетного удару у м. Біла Церква зруйновано 3-поверховий гуртожиток без подальшого горіння», – йдеться у повідомленні.

Підрозділом рятівників деблоковано двох осіб, під завалами попередньо перебуває одна особа, роботи з пошуку постраждалих тривають.

«У м. Василькові зруйнований 5-поверховий гуртожиток із подальшим горінням на площі 15 кв. м. Інформація про перебування людей у будівлі уточнюється (попередньо був відселений)», – зазначили у відомстві.

«Станом на 21:00 рятувальні роботи у м. Біла Церква у зруйнованому гуртожитку завершено. Врятовано 2 особи. У м. Васильків пожежу в гуртожитку ліквідовано. Жертв та постраждалих немає», – пізніше додали у ДСНС.

21:51 У Харкові внаслідок обстрілу російськими окупантами дев’ятеро людей загинули і 37 дістали поранень, повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов.

«Лише за сьогодні 37 поранених, із яких три дитини. Вийшли люди, чотири людини, вийшли з бомбосховища набрати води і загинули. Сім’я – двоє дорослих і троє дітей – живцем згоріли в машині», – сказав він у відеозверненні, опублікованому на сторінці Харківської міськради у Facebook.

Крім того, 15 військовослужбовців і 15 цивільних також дістали поранень різного ступеня тяжкості. За їхнє життя борються лікарі.

У Харкові продовжують збирати інформацію про загиблих та постраждалих.

Було також пошкоджено велику кількість інфраструктурних об’єктів міста.

21:17 За чотири доби від початку агресії втрати російських окупантів становлять понад 5,3 тисячі осіб убитими та пораненими, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

«За 4 доби втрати російських окупантів вбитими та пораненими склали понад 5,3 тис. осіб. Сотні солдат та офіцерів ворога опинилися у нашому полоні. Багато з них – зовсім юні. Кремль перетворює їх на злочинців, робить вбивцями», – написав Резніков у Facebook.

19:40 Російські окупанти здійснили авіаналіт на околиці Броварів під Києвом, одна людина загинула, п’ять – поранені.

Про це повідомив мер Броварів Ігор Сапожко у Facebook.

«Декілька хвилин тому на околиці Броварів в бік Києва було здійснено авіаналіт. Є поранені», – написав він.

«Уточнюємо наші втрати: 1 загиблий, 5 поранених… Авіаналіт в районі військової частини на Київській», – уточнив через деякий час Сапожко.

19:16 За оперативними даними української розвідки окупаційні війська РФ незабаром почнуть глушити мобільний зв’язок та інтернет, щоб використати відсутність оперативних правдивих даних для масової дезінформації населення.

Про це повідомляє штаб Операції об’єднаних сил.

«За оперативними даними української розвідки окупаційні війська Російської Федерації незабаром почнуть глушити мобільний зв’язок та інтернет. Ворожі сили хочуть використати відсутність оперативних правдивих даних для масової дезінформації населення. Адже інформаційний вакуум росіяни планують заповнювати брехливими повідомленнями про нібито захоплення міст, знищення Збройних Сил України, та капітуляцію нашої держави. Таким чином ворожі російські сили інформаційної протидії намагаються зломити дух опору нашого народу, та примусити українців до припинення опору.

Наголосимо, що станом на п’ятий день війни путинські орди не змогли виконати жодного поставленого перед ними завдання. Незважаючи на люті бомбардування, злодійства російських диверсійних груп Україна продовжує чинити опір», – йдеться у повідомленні.

19:02 Україна та РФ під час переговорів намітили певні рішення, делегації повертаються з Білорусі до Києва і Москви, повідомив заявив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

«Українська та російська делегації провели сьогодні перший раунд переговорів, основною ціллю яких було обговорення питань припинення вогню на території України та бойових дій. Сторони визначили низку пріоритетних тем, щодо яких намітилися певні рішення», – сказав Подоляк журналістам після завершення переговорів, передає Інтерфакс-Україна.

«Заради того, щоб ці рішення отримали якісь можливості імплементації, логістичні рішення, сторони їдуть для консультацій до своїх столиць. Сторони обговорили можливість найближчим часом проведення другого раунду переговорів, на яких ці теми отримають уже конкретну практику розвитку», – додав він.

18:29 Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний показав відео знищення українським ударним безпілотником Bayraktar TB2 російського зенітно-ракетного комплексу «Бук» на Київщині.

«Знищення з БПЛА «Bayraktar TB2» російського ЗРК «Бук» біля с. Іванків Київської області. Все буде Україна!», – написав Залужний у Facebook.

18:18 Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі, повідомив заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга.

«Щойно президент України В.Зеленський підписав історичний документ – заявку на членство України в Європейському Союзі. Разом із Головою ВРУ Р.Стефанчуком та Прем’єр-міністром країни Д.Шмигалем підписано також Спільну заяву. Документи вже по дорозі в Брюcсель. Вітаю, Україно, вітаю всіх нас! Історія робиться зараз», – написав Сибіга у Facebook.

18:02 Кабінет міністрів 28 лютого схвалив постанову, яка передбачає додаткову винагороду військовим на передовій у 100 тисяч гривень на місяць, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

Ідеться про військових, які беруть безпосередню участь у бойових діях або здійснюють заходи з національної безпеки і оборони безпосередньо в районах та у період здійснення таких заходів. Кошти їм виплачуватимуть пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

Крім того, низці військовим в умовах воєнного стану виплачуватимуть додаткову винагороду у 30 тисяч гривень на місяць: Це військові Збройних сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, службовці рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій та поліцейські.

Сім’ям військовослужбовців, які загинули у війні проти Росії, виплачуватимуть одноразову грошову допомогу в розмірі 15 мільйонів гривень, яка розподілятиметься рівними частками на всіх отримувачів.

17:45 Литва просить прокурора Міжнародного кримінального суду розслідувати воєнні злочини РФ і Білорусі в Україні.

17:18 З 28 лютого комендантська година у Києві триватиме з 20:00 до 07:00, повідомляє Київська міська державна адміністрація.

У цей час пересуватися містом можуть винятково ті, хто має спецперепустки нового зразка Військового коменданта міста Києва.

Перепустки, видані до цього, скасовуються.

«Наголошуємо: перепустки видаються лише для транспорту. Пересуватися пішки у комендантську годину – суворо заборонено! Цивільні особи, які перебуватимуть на вулиці у період комендантської години без спецперепустки, вважатимуться членами диверсійно-розвідувальних груп ворога», – заявили в КМДА.

Під час комендантської години вийти з домівок можна у разі оголошення повітряної тривоги, щоб прослідувати у найближче укриття.

17:00 На Харківщині українські захисники збили гелікоптер російських окупантів із ПЗРК Stinger, переданого Збройним силам України її союзниками.

Відео із залишками гелікоптера опублікував радник глави МВС Антон Геращенко у telegram.

«Вертоліт окупантів збито в смт Близнюки Харківської області. Уточнив у ЗСУ. Вертоліт був збитий «Стінгером», тим самим, що передали союзники місяць тому! Україна перемагає!», – написав Геращенко.

16:36 Акції Сбєрбанку Росії обвалилися на лондонській біржі

15:33 На Херсонщині українські захисники захопили у російських окупантів новітній російський зенітно-ракетний комплекс «Панцир».

Відео із «Панцирем», яким так люблять хвалитися у Росії, опублікував журналіст Андрій Цаплієнко.

«Новітній російський зенітно-ракетний комплекс «Панцир», захоплений у Херсонській області.», – написав він у telegram.

15:21 «Тут настоящая война. Мне страшно, мы х#рачим по мирным… Нас называют фашистами». МВС України опублікувало фото останнього листування з матір’ю знищеного в Україні російського солдата.

МВС закликає батьків російських солдатів не відпускати своїх дітей на війну проти України.

«Російські матері та батьки! Зробіть так, щоб нам не довелося вбивати ваших дітей – заберіть їх додому! Якщо ваші близькі нещодавно вирушили на «навчання» – швидше за все вони беруть участь у нападі на Україну. Зв’яжіться з ними і переконайте здаватися, тоді вони зможуть залишаться живими! Росіяни! Ми не хочемо витрачати патрони на ваших дітей!», – заявили у МВС.

«Листування з телефону одного з тих, хто приїхав «вчитися» на наші землі, вбиваючи цивільних, додається. До батьків він повернеться вже «вантажем-200», – додали наголосили у міністерстві.

15:05 Українські прикордонники та морські піхотинці, які захищали остров Зміїний від атаки російських кораблів та вважалися загиблими, насправді живі й перебувають у полоні у російських окупантів, повідомляє Командування Військово-Морських сил Збройних сил України.

«Щодо морських піхотинців та прикордонників, взятих у полон російськими окупантами на острові Зміїний. Ми дуже раді дізнатися, що наші побратими живі й із ними все добре! Але російська пропаганда намагається розкрутити «новину» про те, що нібито влада України «забула» і «поховала» своїх підлеглих», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, морпіхи сміливо двічі відбили напади російських окупантів, однак через брак боєкомплекту вони не змогли продовжити захист острову.

«У свою чергу, окупанти «забули» повідомити про те, що вони повністю розтрощили інфраструктуру острову: маяк, вишки, антени, тощо. Відповідно зв’язок із Зміїним був перерваний. Багаторазові спроби зв’язатися із особовим складом та дізнатися про його долю були марними. А постійні обстріли з боку бойових кораблів та авіації РФ не дозволили доправити підмогу за морськими піхотинцями. Підсумовуючи сказане, хочемо додати, ворог вкотре продемонстрував свою сутність. І знов довів, що віри і правди в його діях і словах немає. А своїх побратимів ми чекаємо з нетерпінням і всією душею», – наголосили у Командуванні ВМСУ.

14:48 У Києві охорона Михайлівського Золотоверхого монастиря, кафедрального собору Православної церкви України, знешкодила російську диверсійну групу, яка намагалася проникнути на його територію. Також поруч з територією виявили мітки.

Про це повідомив заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря у Facebook

«Відомо, що у своїй промові перед початком війни Путін однією з претензій до України назвав існування тут незалежної від Росії Церкви. Також відомо від міжнародних партнерів про складені окупантами списки цілей їхнього терору – лідерів українського суспільства і держави. Ці публічні повідомлення, а також інформація, яку не можна зараз оприлюднити, отримана від українських і міжнародних джерел, дали підстави об’єктивно вважати, що серед цілей російського терору – предстоятель ПЦУ. Враховуючи це, були вжиті особливі заходи безпеки, щоби попередити непоправні наслідки для Помісної Церкви і України в цей час боротьби за свободу, якби ворог досяг успіху свого задуму. Можу офіційно засвідчити, що предстоятель не виїжджав і не виїде за межі України, сама думка про це є абсурдною», – написав архієпископ.

Він також заспокоїв, що в Епіфанія надійна охорона – він постійно працює, спілкуючись з архієреями та духовенством на місцях, з закордонними партнерами.

14:27 Жахливі наслідки обстрілу російськими окупантами жилого кварталу з «Градів». На вулицях лежать загиблі та поранені мирні мешканці.

Попереджаємо, відео шокуюче, не рекомендуємо дивитися людям із вразливою психікою.

Прицільний обстріл вівся по кварталу вулиць Гвардійців-Широкінців, Дружби Народів та проспекту Тракторобудівників.

Також під обстріл потрапили Державна пожежно-рятувальна частина №22, склади на вулиці Бучми та гаражний кооператив.

14:03 Російські війська підірвали нафтобазу в місті Охтирка, повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Він опублікував відео палаючої нафтобази.

«Охтирка. Підірвано нафтобазу. 12:30», – написав Живицький.

Він також заявив, що з усіх боків Сум у місто їде ворожа техніка.

«Є загроза вуличних боїв! Будьте у безпечному місці вдома, подалі від вікон», – заявив голова ОДА.

13:53 Мешканці Бердянська зустріли гімном України російських окупантів, котрі захопили місто.

Відповідне відео опублікував уродженець Бердянська Олег Хоменок на своїй сторінці у Facebook.

«Російські окупанти у моєму рідному місті. Зустріли піснею», – написав він.

Також відео того, як мешканці Бердянська висловили своє ставлення до Росії та глави Кремля російським військовим, які захопили місто, опублікував нардеп Лео Герос.

«Мешканці Бердянська прийшли висловити своє ставлення до окупантів та їх хворого диктатора», – написав він.

13:35 У місті Буча під Києвом українські Збройні сили знищили колону бойової техніки російських окупантів.

Відео того, що залишилося від російських військових, показав міський голова Бучі Анатолій Федорук, повідомляє радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

«У Бучі розбито окупаційні війська! Пряма мова міського голови Анатолія Федорука», – написав Геращенко.

13:16 Противник продовжує наступальну операцію проти України за підтримки оперативно-тактичної та армійської авіації із застосуванням високоточної зброї дальньої дії, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Оперативна інформація станом на 11.00 28.02.2022 щодо російського вторгнення:

За попередню добу російські окупанти нанесли 6 ракетних ударів (до 30 ракет) та 4 авіаційні удари переважно з повітряного простору Республіки Білорусь. Від початку відкритої агресії противник застосував близько 180 крилатих та оперативно-тактичних ракет «Іскандер».

Повітряно-космічні сили ЗС РФ перебувають на чергуванні у повітряному просторі Республіки Білорусь. Для перевезення особового складу та вантажів використовується аеродромна мережа Республіки Білорусь. Існує висока ймовірність застосування збройних сил РБ.

На Поліссі противник поніс відчутні втрати та намагається їх поповнити за рахунок повітряно-десантних військ ЗС РФ.

На Сіверському напрямку він завершив перегрупування та намагається продовжити наступ на напрямку ЧЕРНІГІВ – КИЇВ. Три БТГр в районах ХОМУТОВКА, ГЛУХІВ, БАТУРИН зупинені.

Мотострілецький підрозділ 14 Армійського корпусу Північного флоту на рубежі СУМИ – ОХТИРКА – ПОЛТАВА поніс значні втрати та втратив наступальний потенціал.

На Слобожанському напрямку противник зупинений.

У Донецькому операційному районі противник силами 1 та 2 АК за артилерійської підтримки ЗС РФ намагається вести наступальні дії. Мета загарбника щодо виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей не досягнута.

На Таврійському напрямку противник після перегрупування намагається організувати наступ на МИКОЛАЇВ та не полишає спроб висадки морського десанту в районі МАРІУПОЛЯ. Збройні Сили України ведуть оборону рубежів.

Незважаючи на значні втрати та зниження темпів наступу на окремих напрямках, ворог не відмовляється від своєї основної мети – отримання контролю над КИЄВОМ. Силами оборони столиці вжито заходів із протидії ворогу.

Угруповання різнорідних сил ВМС продовжує ведення бойових дій в південно-західній частині акваторії Чорного моря. Здійснює оборону пунктів базування та портів ОДЕСА, ПІВДЕННИЙ, ОЧАКІВ, ЧОРНОМОРСЬК з морського напрямку.

Угруповання Повітряних Сил ЗС України здійснює прикриття з повітря частин та підрозділів оперативних угруповань військ по всій території України.

13:07 Російські окупанти обстрілюють ракетними системами залпового вогню «Град» житлові масиви Харкова.

Про це повідомляє видання Цензор.НЕТ.

В мережі опубліковано відео обстрілу житлового масиву в Харкові військами РФ з «Градів».

13:00 Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки опублікував фото російських передавачів для наведення ракетних ударів та закликав громадян при виявленні знищувати їх. Але якщо є можливість, то краще повідомити правоохоронцям.

«Увага! При виявленні – негайне знищення. Це передавачі! Апаратура наземного позиціонування без прив’язки GPS! По них наводяться ракетні удари та орієнтуються на диверсійні групи», – йдеться у повідомленні.

Передавач виглядають так: це вкопана в землю дошка, до якої прикручено кілька пластикових білих приладів (різної форми) з проводами, що йдуть до елемента живлення. На одному з пристроїв може бути номер, намальований чорним маркером.

12:38 Київський метрополітен працює у режимі перевезень з орієнтовним інтервалом руху у 40 хвилин. Графік роботи може оперативно змінюватися за необхідності, повідомляє Київська міська державна адміністрація.

Поїзди метро зараз курсують так:

Червона лінія наразі їздить від станції «Шулявська» до станції «Університет».

Синя лінія: від станції «Героїв Дніпра» до станції «Теремки» без зупинки на станціях «Майдан Незалежності» та «Площа Льва Толстого».

Зелена лінія: від станції «Сирець» до станції «Видубичі» без зупинки на станціях «Палац спорту», «Кловська», «Золоті ворота». Також працює ділянка «Славутич» — «Червоний хутір».

У КМДА звертають увагу, що станції метро також продовжують працювати як укриття.

12:19 Сухопутні війська ЗС України опублікували інструкцію для українців з вразливими місцями російської військової техніки, які можна вразити пляшкою із запальною сумішшю, вже загальновідомою за назвою «Бандерівський смузі».

«Ви знаєте, що робити», – йдеться у повідомленні.

Якщо хтось забув, як приготувати «Бандерівський смузі», то ось вам інструкція:

12:01 Президент Володимир Зеленський звернувся до Європейського союзу з проханням щодо невідкладного приєднання України до ЄС за спецпроцедурою.

«Європейці усвідомлюють, що наші солдати вони боряться за нашу державу, а отже за всю Європу. За мир для всіх країн ЄС, за життя дітей, за рівноправність, за демократію і це дає нам повне право зробити наступне. Ми звертаємося до Європейського союзу щодо невідкладного приєднання України за новою спеціальною процедурою», – сказав Зеленський у черговому відеозверненні.

За його словами, Україна вдячна партнерам, «але наша мета бути разом на рівних».

Зеленський вважає, що українці заслуговують на це: «Я впевнений, що це справедливо, я впевнений, що ми на це заслужили, я впевнений, що усе це можливо».

Він також вказав, що військовий напад Росії на Україну призводить до таких економічних збитків у РФ, ніби війна пройшла їхньою територією, а 4,5 тисячі окупантів уже вбито.

«Європа закрила небо для всіх російських літаків. Глобальний бізнес відмовляється від будь-яких зв’язків з російськими компаніями. Подивимося, чим закінчиться цей тиждень для російської валюти, яким буде падіння рубля. Поки продовжується це злочинне вторгнення в Україну, російська держава зазначає таких збитків, ніби війна пройшла і їхньою територією», – сказав Зеленський.

Він звернувся до російських військових російською мовою з закликом кидати техніку і йти геть.

«Для чого все це вам? Російським матерям, російським вчителям, російським підприємцям, просто звичайним людям. Вже 4,5 тисячі російських солдатів вбито. Заради чого ви всі сюди прийшли?» – зазначив президент.

11:42 Меджліс кримськотатарського народу закликав міжнародне співтовариство визнати Росію – державою терористом, а її військово-політичне керівництво – міжнародними злочинцями. Меджліс також закликав НАТО, США та ЄС закрити небо над Україною та запровадити повне ембарго на постачання нафтопродукти з РФ.

11:21 Енергоатом спростував поширену Міноборони РФ та російських ЗМІ інформацію про нібито захоплення російськими військовими Запорізької АЕС.

«ДП «НАЕК» Енергоатом» як оператор всіх діючих українських атомних електростанцій – Запорізької, Рівненської, Хмельницької та Южно-Української – офіційно заявляє: інформація російських пропагандистських ЗМІ про те, що загарбники буцімто взяли під контроль Запорізьку АЕС, є цинічним фейком», – йдеться у повідомлені.

За інформацією компанії, наразі всі чотири атомні станції перебувають під контролем України та працюють у штатному режимі. Енергоатом вживає всіх необхідних заходів для захисту АЕС, організовано посилену оборону ядерних об’єктів відповідними підрозділами, передбаченими законодавством.

Порушень умов безпечної експлуатації немає. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на усіх АЕС і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

11:01 Українська делегація прибула в район українсько-білоруського кордону для участі в переговорах з представниками Російської Федерації, повідомляє Офіс президента України.

До складу делегації увійшли: заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький міністр оборони України Олексій Резніков, голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія, перший заступник глави делегації України в Тристоронній контактній групі Андрій Костін, народний депутат Рустем Умєров та радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

«Ключове питання перемовин – негайне припинення вогню та відведення військ із території України», – наголосили в Офісі президента.

10:33 Майже все європейське та північноамериканське небо вже закрите для російських авіакомпаній, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Росію скинули з неба. Майже все європейське та північноамериканське небо вже закрите для російських авіакомпаній. Всього 32 країни закрили небо росіянам. Ще одна, дуже важлива для російських багатіїв країна теж незабаром закриється», – написав Кулеба у Facebook.

10:15 Російські окупанти знизили темпи наступу, але все ще продовжують спроби розвинути успіх на окремих напрямках в наступальній операції проти України, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ на підставі оперативною інформацією щодо російського вторгнення станом на 06:00 28.02.2022.

Під час повітряно-наступальної операції противник продовжив нанесення вогневого ураження військовим та цивільним аеродромам, пунктам управління військами (силами), об’єктам системи ППО, важливим критичним об’єктам інфраструктури, населеним пунктам та підрозділам в районах оборони.

В порушення норм Міжнародного гуманітарного права окупанти підступно нанесли ракетний удар по житлових будинках в містах Житомир та Чернігів.

Разом з тим, усі спроби російських загарбників щодо досягнення мети військової операції зазнали невдачі.

Вдається успішно відбивати атаки батальйонно-тактичних груп ще на підступах, заставляючи ворога відмовлятися від наступу.

Станом на сьогодні, артилерійським вогнем тільки однієї з українських бригад знищено понад 5 колон ворожої техніки та живої сили противника.

Противник деморалізований та несе великі втрати. Відзначено часті випадки дезертирства та непокори. Ворог зрозумів, що пропаганда і реальність відрізняються. Окупанти нас бояться.

Захисники України продовжують утримувати стійку оборону.

Слава Україні! Разом переможемо!

10:00 Міністерство оборони України інформує: Сумарні орієнтовні втрати російських окупантів з 24.02 по 28.02 станом на 6:00:

Літаки – 29
Гелікоптери – 29
Танки – 191
Бойові броньовані машини – 816
Гармати – 74
ЗРК БУК – 1
РСЗВ «Град» – 21
Автомобільна техніка – 291
Цистерни – 60
БпЛА ОТР – 3
Кораблі/катери – 2
Засоби ППО – 5
Особовий склад орієнтовно – 5300 (уточнюється)

7:40 Після завершення посиленої комендантської години у місті запрацює громадський транспорт та продуктові магазини. Проте киян просять не виходити на вулицю і не пересуватися містом без нагальної потреби.

Про це повідомляє пресслужба КМДА з посиланням на першого заступника голови міського голови Києва Миколу Поворозника.

«Місто зробило все, аби сьогодні магазини відкрилися і були наповнені продуктами харчування та іншими продуктами першої необхідності. Також з 08:00 запрацює наземний громадський транспорт, ми спробуємо зробити так, аби він максимально забезпечував потреби населення у перевезеннях. Метрополітен також відновить рух поїздів, але в особливому режимі – поїзду будуть ходити набагато рідше, ніж зазвичай», – сказав Микола Поворозник.

6:00 У ніч на 28 лютого неодноразово колони російських військ намагались штурмувати околиці столиці — Сухопутні війська ЗС України

«Усі пересування сил противника знаходились під контролем, та приймались вчасні рішення. В столиці нашої Батьківщини ситуація контрольована», — йдеться у повідомленні.

5:30 Французький іноземний легіон, який складається з висококваліфікованих піхотинців, відпускає українців, які хочуть захищати свою Батьківщину. При цьому їм залишають повне екіпірування.

5:00 У житловий будинок в центрі Чернігова влучила ракета.

Зайнялася пожежа, горять два нижніх поверхи. Кількість травмованих наразі не відома.

Оновлено: внаслідок пожежі постраждала одна жінка.

Також повідомлялося, що у Києві та Харкові знову лунали вибухи. До цього протягом декілька годин в українській столиці було спокійно.

3:50 Чергова спроба окупанта захопити місто Ірпінь не принесла успіху. Українськими силами оборони знищено нову техніку противника – Генштаб

3:39 Велика Британія погодила ще 40 мільйонів фунтів стерлінгів гуманітарної допомоги Україні.

Це гроші для забезпечення життєво важливих медикаментів та надання допомоги Україні в рамках економічної та військової підтримки українського опору російському вторгненню.

2:40 На Миколаївщині четверо членів ДРГ здались місцевим жителям та були передані поліцейським.

2:30 На антивоєнних акціях у Росії затримано щонайменше 2771 людина в 52 містах.

27 лютого у багатьох російських містах відбувалися акції проти воєнних дій Росії на території України. ОВД-Инфо повідомляє про 2771 затриману людину в 52 містах.

2:20 Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн: «Україна має вступити до ЄС, ми хочемо бачити її у європейській сім’ї»

Про це повідомляє Euronews.

«У цій країні (в Україні — ред.) поділяють наші цінності, там захищають наші принципи. Українці хочуть жити у мирній демократії, а Росія нападає на неї. Тому Україна заслуговує на нашу повну солідарність, і вона її побачить», — сказала Урсула фон дер Ляєн. «Україна бере участь у деяких європейських процесах, наприклад, в інтеграції українського ринку в єдиний ринок ЄС. Ми дуже тісно співпрацюємо, наприклад, в енергетиці, в інших областях. Згодом Україна має вступити до ЄС, ця країна — одна з нас, і ми хочемо бачити її у європейській сім’ї».

1:57 Начальник Патрульної поліції України порадив як показати росіянам, що відбувається в Україні

1:46 Мешканці Гомеля повідомляють, що чули звуки літаків – Держспецзв’язку

1:30 Росіянин-окупант, а ти знаєш, що таке українська ніч? Це улюблений час ССО України!

0:40 Окупанти планують використати херсонців як «живий щит» для захоплення українських міст — ХОДА

«Вони хочуть зібрати мирних жителів у свої автобуси та відправити до Києва. Разом із цими автобусами буде їхати ворожа техніка. Тому просимо не виходити на «евакуації». Влада, ЗСУ, тероборона, правоохоронці не планують їх проводити», — йдеться у повідомленні ХОДА.

0:20 «Ви будете повертатися додому м’ясом» — Василь Вірастюк звернувся до армії РФ

Обережно, нецензурна лексика!

0:14 З білоруського міста Мозир випущена ще одна ракета

0:05 Російські окупанти прикриваються жінками та дітьми — Генштаб

Ворог використовує заборонений Міжнародним гуманітарним правом метод ведення війни «живий щит», а також розгортає військову техніку в житлових районах.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у facebook.

Російські окупанти використовують заборонені Міжнародним гуманітарним правом методи ведення бойових дій: захоплюють об’єкти соціальної інфраструктури, одягають форму українських військових, поліцейських та представників ДСНС, диверсійні групи спецпризначенців використовують карети швидкої допомоги та поліцейські машини, викрадені з лікарень та станцій швидкої допомоги; терористи займають приміщення дитячих таборів та шкіл, артилерія та РСЗО противника розгортаються на спортивних майданчиках.

У Києві були помічені три машини швидкої допомоги з умовним маркуванням загарбників. В Генічеському районі на Херсонщині російські окупанти розгорнули підрозділи артилерії МСТА-С у житловій забудові.

У напрямку Макарів — Київ рухається колона, для прикриття на бронетехніці ворог розмістив дітей та жінок.