Окупований рф південь України. Огляд подій за 17 червня

Новини
Буксир Чорноморського флоту рф «Спасатель Василий Бех» в окупованом Севастополі Фото: forum.sevastopol.info

Огляд найважливіших новин за п’ятницю, 17 червня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

— На Херсонщині напруженою залишається ситуація в окупованих населених пунктах всього Бериславського району. Постійні бойові дії, розтрощені будинки, знищена соціальна інфраструктура, заміновані поля, дороги, мости — такі наслідки «руського миру» у більшості сіл Високопільської, Нововоронцовської, Калинівської, Великоолександрівської та інших громад.

— Наша авіація тричі вдарила гелікоптерами й літаками по скупченню противника в Херсонському, Каховському та Бериславському районах Херсонщини. По пункту управління та скупченню ворожої техніки в районі Нової Каховки нами нанесено ракетний удар.

***

Росіяни демонтують бетонне укріплення іригаційних каналів, щоб захиститися від ударів ЗСУ

Російські окупанти у Херсонській області розбирають бетонне укріплення іригаційних каналів, щоб облаштувати власні позиції та приховати артилерію від ударів Збройних сил України, повідомляє Інститут вивчення війни (США).

***

Росіяни посилили фільтраційні заходи на окупованих територіях

Про це пише перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

«На жаль, збільшилася кількість заяв про зниклих людей. Є інформація і про обшуки. Це може бути пов’язано з тим, що зв’язок зараз практично повністю контролюється та адмініструється оккупантами, які, безумовно, намагаються максимально відстежувати та виявляти людей, налаштованих на активний опір», — пише Соболевський.

***

У Новокаховській міській раді звільнили усіх колаборантів

З усіма співробітниками міської ради та виконавчого комітету Новокаховської міської ради, які співпрацюють з окупаційною владою РФ, було припинено трудові відносини згідно відповідної постанови.

***

Українські військові вразили буксир ЧФ рф, який транспортував військових та боєприпаси на острів Зміїний

За інформацією одеського видання «Думская», удар по буксиру ракетами Harpoon було завдано о 3:55. Наразі триває рятувальна операція. Екіпаж судна – 33 особи, 23 з них поранені, десять зникли безвісти. Уцілілих членів команди зняли патрульні катери типу «Раптор» та десантний катер типу «Серна», які перевезли їх на острів Зміїний.

***

Власника служби таксі з Нової Каховки Володимира Стародубцева окупанти призначили «керувати» місцевим асфальтовим заводом

Джерела Центру журналістських розслідувань у Новій Каховці повідомили, що самопроголошений «директор» комунального асфальтового заводу не має жодного відношення до цієї сфери.

Владимир Стародубцев

Стародубцев Володимир Вікторович, 10 січня 1973 року народження, з 2001 року займається приватним бізнесом і володіє в Новій Каховці службою таксі. У 2021-2022 роках Каховська центральна міська лікарня імені родини Панкеєвих замовила у нього послуги на перевезення службових осіб і лікарів на загальну суму 65 тисяч гривень.

***

СБУ викрила мережу «журналістів» колаборанта Стремоусова

Служба безпеки України повідомила про викриття великої мережі російської агентури, яку координував радник голови окупаційної адміністрації Криму Аксенова. За інформацією джерела видання МОСТ, викриті російські агенти є мережею так званих «журналістів» херсонського колаборанта Кірілла Стрємоусова. СБУ повідомляє, що затримала дев’ятнадцать її членів у чотирьох містах і двох областях України – у Києві, Харкові, Одесі, Запоріжжі, Дніпропетровській і Вінницькій областях.

***

Загарбники «призначили» свого «ректора» у Херсонській державній морській академії

На співпрацю з російськими окупантами пішов Дмітрій Круглий. Він є професором кафедри і доктором технічних наук.

Командування Академії наголошує, що всі курсанти, студенти, учні, працівники Академії та її структурних підрозділів продовжують навчатись, працювати в українському державному закладі та отримувати всі соціальні гарантії. Працівники, які виявили бажання працювати під окупаційною владою, будуть звільнені.

Згідно Наказу Міністерства освіти і науки України Академія була тимчасово переміщена до м. Одеси. На сьогодні в Академії, Морському фаховому коледжі та Професійно-морському ліцеї продовжується дистанційне навчання, курсанти, студенти та учні отримують документи про освіту державного зразку.

***

Для екстреного виклику газової аварійної служби, АТ Херсонгаз надає телефон за допомогою якого можливо цілодобово викликати службу через використання менеджеру Viber +38 050 396 7510.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter