Джонсон знову завітав до Києва та запропонував Зеленському масштабну програму підготовки військових ЗСУ у Британії

Новини
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон та президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон 17 червня прибув до України з неоголошеним візитом та в ході зустрічі з президентом Володимиром Зеленським запропонував масштабну програму підготовки українських військових на британській території. Це вже другий візит Джонсона до Києва за час повномасштабної війни росії проти України.

Про це повідомляється на сайті уряду Великої Британії.

«Українські військові використовують британські ракети для захисту суверенітету вашої держави, але також – і для захисту тих самим свобод, які ми сприймаємо як належне. Саме тому я запропонував президентові Зеленському нову масштабну програму військової підготовки, яка може змінити баланс цієї війни», – заявив Джонсон.

Він уточнив, що військові Сполученого Королівства можуть забезпечити підготовку до 10 тисяч українських військовослужбовців кожні 120 днів.

«Через два місяці після мого останнього візиту мужність, рішучість і стійкість українців міцні як ніколи, і я знаю, що незламна рішучість переживе марні амбіції Путіна», – підсумував Джонсон.

Як зазначається, програма під керівництвом Великої Британії буде навчати та тренувати військових Збройних сил України з використанням перевіреного в боях досвіду британської армії, що дозволить їм прискорити розгортання, відновити свої сили та посилити опір, оскільки вони продовжують захищати суверенітет своєї країни від російських загарбників. Для проведення програми будуть запрошені міжнародні партнери, якщо пропозиція буде прийнята Україною.

В свою чергу під час спільної заяви для представників ЗМІ за результатами переговорів з Джонсоном у Києві Зеленський повідомив, що серед ключових питань були двосторонні відносини та загальна ситуація у Європі та світі.

«Передусім це дві важливі речі – оборона й безпека. Ми детально обговорили поточну ситуацію на передовій, на нашому сході, на півдні нашої держави, наші можливості в захисті України від російських окупантів. Маємо спільний погляд на те, як рухатися до перемоги. Тому що саме такий результат потрібен для України – перемога нашої держави», – цитує Зеленського Офіс президента.

Він подякував британського прем’єра за розуміння збройних потреб України.

«Зокрема, говорили про необхідність збільшити постачання важкої зброї. Головне сьогодні – забезпечити також протиповітряну оборону для України. Почали рухатися в цьому напрямку. Російські ракети залишаються загрозою для наших людей, для всієї території України. Абсолютна більшість російських ракетних ударів ведеться російською армією по звичайних людях, по цивільній інфраструктурі – житлових будинках, школах, лікарнях, університетах, транспорту. Очевидно, що це має бути одним із першочергових завдань для всіх нас, для наших партнерів – допомогти в захисті від російських ракет. Це буде гарантією життя для людей на більшості нашої території», – заявив президент.

Крім того, співрозмовники обговорили потребу України у фінансовій та економічній підтримці.

«Це не тільки фінанси, у нас також дефіцит пального через бомбардування нашого нафтопереробного заводу, наших резервів російською федерацією. Також проговорили складне питання – це забезпечення підготовки до опалювального сезону. Я вдячний Борису за готовність допомагати нашій державі», – сказав президент.

Зеленський і Джонсон також порушили питання посилення санкційного тиску на рф.

«Я подякував за особисту принциповість і лідерство Бориса в цьому напрямку. Ми передали й свої напрацювання, свої пропозиції. Можемо зробити санкції такими, щоб росія справді відчувала, що її агресія, її терористичні дії проти України та проти глобальної стабільності призведуть до збитків для самої ж росії – агресор повинен заплатити за цю агресію, за цю війну найбільшу ціну», – наголосив Зеленський й додав, що рф також повинна компенсувати всі збитки, завдані людям, громадам та бізнесу.

Як повідомлялось, 9 квітня прем`єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон здійснив перший за час війни неоголошений візит до Києва, в ході якого представив президенту Володимиру Зеленському новий пакет фінансової та військової допомоги Україні. Зеленський і Джонсон прогулялися центром Києва. Вони пройшлися Хрещатиком, Майданом Незалежності, Алеєю Героїв Небесної Сотні, а також відвідали меморіал полеглим героям.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter