Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію

Новини
Марш жінок в Києві, 08.03.2021 Фото: УНІАН

Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульську конвенцію).

Законопроєкт №0157 про ратифікацію підтримали 259 депутатів, повідомив депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк.

«За» проголосували 193 депутатів зі Слуги народу. Решту голосів дали Платформа за життя та мир (15), Довіра (13), Відновлення України (12), Голос (10), Європейська солідарність (9), позафракційні депутати (5) та За майбутнє (2).

Проти було тільки 8 голосів.

Україна не розглядає жодне з положень конвенції як таке, що зобов’язує її до зміни Конституції, Сімейного кодексу чи інших законів щодо інститутів шлюбу, сім’ї та усиновлення.

Виконання зобов’язань конвенції на тимчасово окупованих територіях не гарантується, а будь-які створені там органи є нелегітимними, їхні акти, рішення та документи є недійсними та не створюють жодних правових наслідків.

Стамбульська конвенція – міжнародна угода Ради Європи. Вона підписана 45 країнами та Євросоюзом. Україна приєдналася до неї у 2011 році, але конвенція досі не була ратифікована Радою.

14 травня 2020 року петиція про ратифікацію Стамбульської конвенції на сайті президента України набрала понад 25 тисяч голосів. Після чого Володимир Зеленський пообіцяв винести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо ратифікації Конвенції. Водночас свої пропозиції мало надати Міністерство закордонних справ, опрацювати документ – Міністерство соціальної політики.

Нагадаємо:

  • 8 березня 2021 року у центрі Києва пройшов Марш жінок – акція під гаслом «У пандемії – жіноче обличчя», покликана привернути увагу до проблем рівності прав жінок і чоловіків та домашнього насильства. Учасниці та учасники акції вимагали ратифікувати Стамбульську конвенцію – документ, головною метою якого є попередження насильства проти жінок та захист постраждалих. Вони також виступили за збереження соціальних гарантій для тих, хто втратив роботу та безпечні умови праці для жінок, які зайняті у сферах із високим ризиком зараження COVID-19.