Окупований рф південь України. Огляд подій за 22 червня

Новини
Фото: 1news.zp.ua

Огляд найважливіших новин за середу, 22 червня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

— На Херсонщині на фоні обстрілів та бойових дій, продовжується тиск окупантіі на освітян та медиків, триває викрадення активістів, журналістів, громадських діячів.

Окупанти та місцеві колоборанти продовжують просувати пропаганду про входження Херсонщини до росії. Але щодня в області з’являються все більше українських прапорів і написів, що Херсон — це Україна.

— На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на недопущенні наступу наших військ. Активних дій не вів. Водночас, здійснював вогневий вплив із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Таврійське, Шевченкове, Киселівка, Квітневе. Завдав авіаудару поблизу Білої Криниці.

— На острові Зміїний, що на Одещині, українські військові уразили військову техніку росіян. Українські військові зафіксували ураження російської автомобільної техніки, ЗРК «Панцирь-С1» та радіолокаційної станції. Остаточні результати воєнної операції на Зміїному розвідуються.

***

Херсонська обласна прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством через обстріл Нововоронцовки

21 червня 2022 року російські військові обстріляли селище Нововоронцовка Бериславського району

За даними слідства, під час обстрілу снаряд влучив в будинок і стіною завалило 62 — річного чоловіка. Він загинув на місці.

***

Окупанти влаштували у приміщенні Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України на «нічліжку з харчевнею та місцем для паркування бронетехніки»

Інститут розміщений у селищі Наддніпрянському. Зайшовши з бронетехнікою в перших числах березня, загарбники одразу пристосували науковий заклад під таку собі заміну казармам, принагідно розграбувавши запаси дизельного палива й зруйнувавши ангар, де зберігалося елітне насіння, повідомляє НААН.

***

Російські пропагандисти повідомили про замах на гауляйтера Чорнобаївки Юрія Турульова

Російські ЗМІ опублікували відео з місця події. Як пише видання, Турульова легко поранено.

Як заявив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань у коментарі «Укрінформу», підірвана його машина, але колаборант не постраждав.

турулев

***

Російські окупанти готуються вивозити з Мелітополя викрадене українське зерно — Запорізька ОВА

«Для вивезення зерна, цинічно награбованого з українських запасів, окупанти проводять розчищення акваторії Бердянського торговельного порту. Разом з тим, до тимчасово окупованого Мелітополя відмічено прибуття залізничного потягу для перевезення зерна. Проводиться його завантаження з метою подальшого транспортування до РФ», — йдеться у повідомленні.

***

Окупаційна влада Херсона почала перереєстрацію майна жителів області

Для цього створила так званий «Фонд майна Військово-цивільної адміністрації Херсонської області».

Про це повідомило Суспільне, посилаючись на заступника голови Херсонської облради Юрія Соболевського.

«Наскільки мені відомо, все ж таки системного переведення цих реєстрів не відбувається. Тому, що заявити про створення вони можуть, але створити зовсім інша справа. Але, на жаль, за останні дні отримав інформацію від голів ОСББ, що військові РФ ходять по багатоквартирних житлових будинках і перевіряють, хто залишився і де є вільні квартири», — розказує Соболевський.

***

Окупанти призначили «керівника» агрофірми «Білозерський»

Про це повідомило видання «МОСТ», посилаючись на джерело з правоохоронних органів.

Максима Литвиненка «призначили» новим «директором» захопленої комунальної агрофірми «Радгосп «Білозерський»». За даними видання, Литвиненко співпрацює із російськими загарбниками з самого початку захоплення Херсонщини. Ще у березні 2022 року окупанти нанесли «візит» на підприємство та забрали деяку техніку.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter