Окупанти відпустили з полону проректора Херсонського держуніверситету Максима Вінника

Новини
Максим Вінник, проректор Херсонського держуніверситету Колаж: investigator.org.ua

На Херсонщині російські окупанти відпустили з полону викраденого тиждень тому проректора Херсонського державного університету (ХДУ) Максима Вінника, він уже перебуває на підконтрольній Україні території.

Про це повідомив ректор ХДУ Олександр Співаковський у Facebook.

«Наш друг, колега, проректор Херсонського державного університету Максим Вінник вже на підконтрольній уряду території України… зателефонував і сповістив, що з ним нарешті все добре і він у безпеці! Його звільнили з утримання днями. Ті, хто знає, яке воно життя в окупації, розуміють, чому ми відразу не оприлюднили цю інформацію. Бо ніхто не міг гарантувати безпеку Максима у Херсоні», – написав Співаковський.

Він подякував «всім, хто переймався долею нашого друга та колеги» – освітянській спільноті, міністерству освіти і науки України, міжнародним та державним правозахисним інституціям, правоохоронним органам, громадськості, журналістам.

«Кожне ваше слово в ефірі, кожна публікація, пост, згадування у доповідях, у тому числі на міжнародній арені, про зухвале викрадення Максима Вінника у Херсоні – це були ті цвяхи, які ми всі разом вбивали у свідомість росіян. Не можна викрадати людей, це злочин!», – додав ректор ХДУ.

Як повідомлялось, 14 червня російські загарбники вдерлися до адміністративної будівлі Херсонського державного університету і заявили, що віднині закладом «керуватиме» Тетяна Томіліна. Після цього вони викрали проректора ХДУ Максима Вінника і вивезли його в невідомому напрямку.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter