Робопес Spot від Boston Dynamics допоможе розмінувати територію України – ЗМІ

Новини
Робопес Spot компанії Boston Dynamics Фото: Bertrand Guay/AFP

Армія США погодилася передати одного з двох чотирилапих роботів Spot, розроблених компанією Boston Dynamics, для очищення від мін та інших боєприпасів територій України, які були звільнені після тимчасової окупації військами рф.

Про це повідомляє видання Foreign Policy з посиланням на джерела, знайомі з рішенням.

Робопса використовуватиме HALO Trust – американська некомерційна організація, яка уклала кілька контрактів на розмінування територій України. Як розповів виконавчий директор організації Кріс Вотлі, Spot займатиметься ліквідацією мінометних снарядів та касетних боєприпасів у населених пунктах біля Києва, які займали російські війська.

HALO Trust – Організація життєзабезпечення небезпечних територій, яка проводить гуманітарне розмінування – усуває загрози вибухонебезпечних залишків війни: знаходить вибухонебезпечні предмети, позначає території, складає мапи, очищає від вибухонебезпечних предметів, що не вибухнули в колишніх зонах бойових дій, зокрема від мін-пасток.

Під час тестових вилазок, здійснених минулого року, робот Spot успішно впорався з невеликими нестабільними об’єктами, подібними до тих, які були виявлені по всій Україні. Вотлі сподівається, що це допоможе Spot впоратися з касетними боєприпасами, які росія застосовує по всій території України.

Якщо замість голови робота помістити спеціальний маніпулятор, він зможе переносити боєприпаси з місця виявлення до ями з іншими боєприпасами. Це дозволяє саперам їх безпечно підривати далеко від цивільного населення партіями по 50-100 снарядів. Загалом на Київщині у Бучі та Броварах дислоковано 10 команд HALO Trust.

«Загалом, Spot – це ефективний інструмент для захисту людей від небезпеки, а робот часто використовується для огляду потенційно небезпечних матеріалів з безпечної відстані», – заявив директор Boston Dynamics з маркетингу та комунікацій Ніколас Ноель.

Як повідомлялось, робопес Spot від Boston Dynamics вже працював в Україні. У жовтні 2020 року він замірював радіоактивне забруднення у Чорнобильській зоні відчуження.

Міжнародний досвід свідчить, що розмінування українських територій може тривати від 5 до 10 років. Найбільш забрудненими вибухонебезпечними предметами є території Київської, Чернігівської, Харківської, Сумської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької і Луганської областей.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter