Американські системи HIMARS вже в Україні, літо для окупантів буде спекотним – Резніков

Новини
HIMARS
Стрільба з ракетного комплексу M142 HIMARS на навчаннях Saber Strike у Польщі Фото: U.S. Army

До України вже прибули реактивні системи залпового вогню M142 HIMARS, які США передали українським Збройним силам.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков у Twitter.

«HIMARS прибули в Україну. Дякую, моєму колезі Ллойду Остіну за таку потужну допомогу! Літо буде спекотним для російських окупантів. І останнім для деяких з них», – написав Резніков.

М142 HIMARS (High-Mobility Artillery Rocket System, англ. «високомобільна артилерійська ракетна система») багатофункціональним комплексом, який, в залежності від типу боєприпасів, може використовуватися і як ракетна система залпового вогню з дальністю дії 50-70 км, і як оперативний тактичний ракетний комплекс з дальністю дії 270-300 км. Як шасі використовує 6-колісну тактичну вантажівку M1140 FMTV.

Як повідомлялось, 31 травня Джо Байден підтвердив, що США постачатимуть українським Збройним Силам ракетні системи і високоточні боєприпаси до них, які дозволять вражати ключові об’єкти на полі бою в Україні. Йдеться про пускові установки ракетних систем M142 HIMARS та боєприпаси до них з дальністю дії до 80 км.

1 червня президент США Джо Байден оголосив про надання Україні нового одинадцятого безпекового пакету допомоги. У списку озброєння на 700 млн доларів, яке буде передано українським Збройним Cилам, зокрема, високомобільні ракетні системи HIMARS, чотири гелікоптери, радари та протитанкова зброя.

5 червня президент росії Володимир Путін пригрозив застосувати засоби враження по об’єктах в Україні, по яким рф «поки не завдає» ударів, якщо Захід постачатиме українським Збройним силам ракети далекої дії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter