Окупований рф південь України. Огляд подій за 24 червня

Новини
Савлученко
Місце загибелі колаборанта Дмитра Савлученка

Огляд найважливіших новин за п’ятницю, 24 червня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

Завдали авіаційного удару по позиціях військ ЗСУ в районі населеного пункту Біла Криниця. Наша авіація, на відповідних ділянках, вдарила по скупченнях ворога у відповідь.

— На Херсонщині ворожі війська використовують всю наявну зброю, внаслідок чого у захоплених населених пунктах знищено сотні будинків та об’єктів інфраструктури. У деяких окупованих селах відбулася ротація вояків, тож нові «асвабадітєлі» зухвало вдираються та оселяються у будинках людей, які евакуювалися.

— У багатьох окупованих громадах ситуація критична. Через бойові дії села напівпорожні, всі школи, садки, лікарні, знищені, або заміновані рашистами. Більшість підприємств та установ області захоплені, багато з них пошкоджені та знищені.

— Тим не менш, наміри окупаційної влади провести 11 вересня псевдореферендум, щоб долучитися до так званого «єдиного дня голосування», коли в росії відбуватимуться вибори, знов не мають успіху й підтримки місцевого населення. Окупанти не можуть навіть сформувати адміністрації на місцях через тотальний спротив херсонців співпрацювати з ними.

***

У Херсоні підірвали колаборанта Савлученка

Від вибуху загинув колаборант Дмитро Савлученко, «начальник Департаменту сім’ї, молоді та спорту» окупаційної адміністрації Херсонщини. Вибух стався біля однієї з п’ятиповерхівок, якраз коли Савлученко сідав в машину — збирався їхати на роботу.

Савлученко — колаборант з перших днів повномасштабного вторгнення. Він був одним з членів так званого «Комитета спасения» — збіговиська маргіналів, які у березні проголосили себе нібито новою «владою» на Херсонщині.

Савлученко

Поправді, Савлученко став колаборантом давно: у 2013 році він заснував проросійську молодіжну організацію «Нова Русь», просував проросійські наративи та конфліктував із місцевими патріотами.

За даними видання МОСТ, Савлученко у 2014 році втік до Росії, аби уникнути відповідальності за бійку в будівлі Суворовської районної адміністрації.

У 2016 році повернувся до Херсона, брав участь у проросійських акціях. Попри це його взяли на роботу у відділення державного Ощадбанку, що викликало протести громадськості.

***

Окупанти призначили так званого «проректора Херсонського державного університету»

Співпрацювати з загарбниками погодився Едуард Волощук, який до «призначення» п’ять років працював таксистом, повідомив ректор університету Олександр Співаковський, передає Суспільне.

***

На Херсонщині окупанти змушують ув’язнених отримувати російські паспорти

Про це заявив Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України.

Зазначається, що у місті Нова Каховка Херсонської області відкрився пункт прийому документів для отримання громадянства рф. «Щоб підвищити показники «паспортизації», загарбники змушують ув’язнених подавати документи на російські паспорти», — зазначили у ЦПД.

***

Ексголову Ради міністрів АРК Горбатова викрили у фінансуванні тероризму та привласненні 6 тисяч артефактів, викрадених з музеїв Криму

Державне бюро розслідувань викрило колишнього народного депутата (1994–2006), ексголову Ради міністрів АРК (2001—2002 рр) Валерія Горбатова на фінансуванні «ДНР» і крадіжці більш ніж 6 тисяч артефактів з Криму.

Після окупації Криму він не відмовився від бізнесу і сплачував податки окупантам, повідомили в ДБР.

«Колишній посадовець також привласнив культурну спадщину України, за попередньою інформацією, викрадену з музеїв АР Крим та куплену в «чорних археологів», — зазначили правоохоронці.

Відомо й про тісний звʼязок колаборанта з так званим «головою» Криму, колаборантом Сергієм Аксеновим — вони мають спільний бізнес. Більше того, дружина Аксенова дала довіреність Горбатову на користування її майном.

***

Російські військові обстріляли автомобіль волонтерів на Херсонщині

«Щоб всі зрозуміли жах. Війни і тих умов, в яких ми працюємо. Наш бусік, який постраждав після обстрілів. Всі, слава Богу, неушкоджені», — написав депутат селищної ради Дмитро Бурлай, прикріпивши фото.

***

Військові РФ викрали колишню голову Білозерської селищної ради Антоніну Чередник та депутата цієї ради Володимира Посунька

«Сталося це зранку. Мені про викрадення повідомив колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв. Їх місцеперебування наразі невідоме» — сказав радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань Суспільному.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter