ГУР: Ракетні удари з території Білорусі – провокація рф, щоб втягнути Мінськ у війну

Новини
Російський дальній надзвуковий ракетоносець-бомбардувальник Ту-22М3 Фото: tupolev.ru

Ракетні удари, які в ніч на 25 червня завдавались російською авіацією з території Білорусі по об’єктам у Київській, Чернігівській та Сумській областях, – це масштабна провокація росії з метою подальшого втягнення Мінська у війну проти України.

Про це заявили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

«У ніч на 25 червня по території України завдано масованого ракетно-бомбового удару. Зокрема, російські бомбардувальники «працювали» безпосередньо з території Білорусі. Для цього було задіяно шість літаків Ту-22М3, які виконали пуски 12 крилатих ракет Х-22. Рубіж пуску – район міста Петриков, що неподалік Мозиря, орієнтовно за 50-60 кілометрів від державного кордону України. Бомбардувальники злітали з аеропорту «Шайковка» калузької області рф. Далі через територію калузької та смоленської областей входили в повітряний простір Білорусі», – йдеться у повідомленні.

ЯК зазначили у військовій розвідці, після пуску ракет російські бомбардувальники повертались в аеропорт «Шайковка» на території рф. Удари наносились по Київській, Чернігівській, Сумській областях.

«Це перший випадок проведення авіаційного удару по Україні безпосередньо з території Білорусі. Сьогоднішній обстріл напряму пов’язаний з намаганнями кремлівської влади втягнути Білорусь у війну в Україні в якості безпосереднього учасника», – наголосили в ГУР.

У військовій розвідці нагадали, що 24 червня стало відомо про прибуття на територію білоруського Мозиря російських диверсійних груп, які планують підрив у місті житлових будинків, школи та лікарні. При цьому можливі провокації можуть бути подані, як відповідь України на проведені авіаудари.

Як повідомлялось, 25 червня російська авіація з території Білорусі вранці завдала ракетні удари по військовим об’єктам біля Житомира. Є руйнування військової інфраструктури. За попередніми даними, загинув військовий, ще один отримав поранення.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter