Війська рф захопили Сєвєродонецьк, ЗСУ відійшли на більш укріплені позиції

Новини
Северодонецка
Обстріл Сєвєродонецька військами рф Фото: AFP

Війська рф 25 червня захопили Сєвєродонецьк, підрозділи Збройних сил України, які захищали місто, відійшли на більш підготовлені для оборони позиції. Місцеві жителі можуть залишити місто лише у бік окупованої території.

Про це повідомив голова військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецька Олександр Стрюк в ефірі національного телемарафону.

За його словами, українські військові «відійшли на підготовлені оборонні позиції».

«Місто повністю під окупацією російської федерації. Намагаються там наводити свої порядки. Наскільки мені відомо, призначили якогось «коменданта», який збирає там якийсь «актив»», – сказав Стрюк.

Він додав, що наразі місцеві жителі можуть залишити місто лише у бік окупованої території.

«Якщо буде можливість потрапити на підконтрольну територію України, то безумовно ми будемо цьому сприяти, але більше такої можливості немає», – зазначив голова ВЦА.

Він також розповів, що цивільні, які знаходилися на підприємстві «Азот», вже частково залишають його територію. Вони були там у укриттях майже три місяці. Їм потрібна медична і психологічна допомога, проте росіяни, «скориставшись станом людей, почали знімати пропагандистські ролики».

За словами Стрюка, гуманітарну допомогу місцевим жителям наразі передавати неможливо. До окупації у Сєвєродонецьку підготували мінімальний запас ліків для екстрених випадків та надання першої допомоги.

Як повідомлялось, 24 червня українські військові відбили атаку на Лисичанськ, але отримали команду відходити від Сєвєродонецька.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter