Зачищення Зміїного триває, ЗСУ знищують російську техніку, яка залишилася на острові

Новини
Острів Зміїний після ударів ЗСУ, які знищили позиції військових рф, 30.06.2022 Фото: Maxar Technologies

Збройні сили України виявили та знищили низку одиниць російської техніки, яка залишилася на Зміїному після відступу росіян. Військова операція із зачищення острова від ворога триває.

Про це повідомило оперативне командування «Південь».

Протягом дня за результатами дорозвідування ЗСУ виявили і знищили реактивну систему залпового вогню «Град», ще один зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцир-С1», 3 одиниці броньованої та автомобільної техніки, автоцистерну та район укриття іншої техніки.

«Ознак присутності противника на острові не виявлено», — каже командування і зазначає, що військова операція із зачищення Зміїного «від вражин».

В ОК також відзначили, що росіяни парою винищувачів із запалювальними боєприпасами самі намагалися знищити техніку, яку залишили по собі на острові. «Вже знайома тактика «невлучання» і тут була продемонстрована в кількох варіантах», — зазначило командування.

Про російські авіаудари по Зміїному 1 липня повідомляв також головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

У Збройних силах України перелічили військову техніку російських окупантів на острові Зміїний, яка була знищена ракетно-артилерійськими ударами українських захисників, після чого загарбники були вимушені екстрено евакуюватись з українського острова. Компанія Maxar Technologies опублікувала супутникові знімки Зміїного після його звільнення від окупантів.

Як повідомлялось, 30 червня російські військові поспіхом евакуювали залишки свого гарнізону зі Зміїного після того, як ЗСУ завдавали ракетних та артилерійських ударів по острову. У Міноборони рф заявили що стрімка втеча росіських військ зі Зміїного була нібито «жестом доброї волі» для демонстрації того, що рф не перешкоджає «організації гуманітарного коридору з вивезення сільськогосподарської продукції з території України».

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що російські загарбники залишили острів Зміїний, бо не витримали вогню українських артилерійських, ракетних і авіаційних ударів. 

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter