Російські військові залишили Зміїний, бо не витримали ударів ЗСУ – Залужний

Новини
Змеиный

Російські загарбники залишили острів Зміїний, бо не витримали вогню українських артилерійських, ракетних і авіаційних ударів, та подякував іноземним партнерам за надані засоби ураження, зокрема з української гаубиці «Богдана».

Про це заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

«Не витримавши вогню наших артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, окупанти залишили острів Зміїний. Дякую захисникам Одещини, які вжили максимальних заходів для звільнення стратегічно важливої ділянки нашої території. Низький уклін конструкторам та виробникам української самохідної гаубиці «Богдана», яка відіграла важливу роль у звільненні острова. Подяка іноземним партнерам за надані засоби ураження», – зазначив Залужний.

2С22 «Богдана» – перша українська САУ, розроблена під «натовський» калібр 155 мм. Артилерійська установка побудована на шасі КрАЗ-63221 зі спареною броньованою кабіною.

Дальність стрілянини – 40-42 км осколково-фугасним та 45-60 км активно-реактивним снарядом. У відкритих джерелах повідомлялося про створення лише одного дослідного зразка САУ.

САУ 2С22 «Богдана», фото: Facebook Сергій Пашинський

Оперативне командування «Південь» заявило, що російські військові евакуювали гарнізон зі Зміїного і залишили острів. У Міноборони рф заявили про «жест доброї волі».

В Міністерстві оборони країїни-окупанта підтвердили евакуацію гарнізону з острову Зміїний і назвали це «кроком доброї волі».

Збройні сили України вночі 27 червня завдали понад 10 влучних ударів по захопленому військами рф українському острову Зміїний у Чорному морі, вражено ще один російський зенітно-гарматний ракетний комплекс «Панцир-С1».

Як повідомлялося, 21 червня в результаті ударів ЗСУ по острову Зміїний були вражені ЗРК «Панцир С1», станція радіолокації і ворожа автомобільна техніка.

В ніч на 12 травня українські ВМС вразили біля острова Зміїний у Чорному морі одне з найновіших на Чорноморському флоті рф судно тилового забезпечення проєкта 23120 «Всеволод Бобров». Судно загорілось і намагається дістатись до окупованого Севастополя.

З 30 квітня по 8 травня ударами безпілотників Bayraktar ВМСУ на Зміїному були знищені пункт управління, машина зв’язку – серверна із телекомунікаційним обладнанням, кілька зенітно-ракетних комплексів «Стріла-10» та ЗРК «Тор», а також вертоліт з російськими десантниками. Bayraktar ВМСУ також знищили п’ять швидкісних десантних катерів типу «Раптор» та десантний катер типу «Серна» ЧФ рф. Кількість знищених військових рф йде на десятки. Крім того, два українські СУ-27 завдали ударів по позиціях рашистів на Зміїному.

Докладніше про це дивіться в програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 10 травня 2022 року «Чому Зміїний – морська Чорнобаївка, а Путін не зміг продати «денацифікацію» України?».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter