Окупанти вже вкрали дніпровської води на 4 млрд грн – екологи

Новини
Захоплена військами рф головна споруда Північно-Кримського каналу Фото: Крыминформ

Після захоплення Херсонщини російські окупанти зруйнували дамбу на Північно-Кримському каналі, щоб пустити воду в окупований Крим. За час, що минув після вторгнення, росіяни вже вкрали води на суму приблизно 4 млрд. грн.

Про це повідомляє ВВС News Україна з посиланням на інформацію української екологічної інспекції.

Як зазначається, росіяни крадуть воду з каналу в значних масштабах.

«Водозабір сягає 50 кубометрів в секунду, а збитки за її самовільне використання складають десятки мільйонів гривень на добу, а саме 32,6 млн. Відповідно за 125 днів повномасштабної війни рф заборгувала вже приблизно 4 млрд гривень», – йдеться у публікації.

Однак ці цифри приблизні, оскільки доступ на гідротехнічні споруди для українських співробітників перекрито, а за витратами води доводиться стежити лише за допомогою супутникових знімків.

Як вказує директор інституту водних проблем і меліорації національної академії наук України Михайло Яцюк, хоча окупантам вдалось швидким темпами забезпечити подачу води на півострів, однак це відбулось з суттєвим порушенням технологічних вимог.

«Їм це вдалося. Не зважаючи на порушення, не зважаючи на те, що це призведе до різних негативних явищ, в тому числі руйнування стінок каналу, але вони це зробили», – сказав Яцюк.

Він пояснив, що сам канал довжиною майже 400 кілометрів був умовно розділений на три частини. Перша протікала по території Херсонської області від Каховського водосховища до тимчасової дамби біля адмінкордону з Кримом. Ним воду отримували херсонські фермери і він працював.

Друга йшла від півночі до центру Криму до перетину з річкою Салгир. Третя – прямувала до східної частини півострова і нею перекидалась вода з гір до міст Керч, Феодосія та інших.

Виходить, що фактично не експлуатувалась лише одна частина каналу, яку і мали в екстреному порядку привести до ладу окупаційні чиновники на півострові. Наскільки їм це вдалося зробити в повному обсязі – це питання, зазначає Яцюк.

Крім того, зазначив він, самовільний забір води з Дніпра для потреб Криму впливає і на аграрні підприємства окупованої Херсонщини. Зрошувальна система на території області була доволі розгалужена, покривала приблизно 300 тисяч га і багато в чому залежала від наповнення Північно-Кримського каналу.

На деяких ділянках зараз рівень води суттєво понизився. «Це може призвести до надзвичайних наслідків екологічних, технічних і техногенних», – прогнозує Яцюк.

Як повідомлялось, 24 лютого Каховська ГЕС та головна споруда Північно-Кримського каналу, шлюзи якої до 2014 року регулювали подачу дніпровської води до Криму, були захоплені російськими військовими, які вторглися на Херсонщину з окупованого Криму. Вода, що поставлялась цим каналом, забезпечували 80% потреб півострова у прісній воді, однак після окупації Криму подача була припинена, що створило значні проблеми для Росії в забезпеченні водою захопленої території. Читайте про це у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Як окупанти захоплювали «рубильник» Північно-Кримського каналу».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter