Як окупанти захоплювали «рубильник» Північно-Кримського каналу

Розслідування
Захоплення російськими військами Північно-Кримського каналу в Таврійську 24.02.2022 року Фото: Олег Батурин

Створення коридору суходолом між Ростовською областю рф і окупованим Кримом та подача дніпровської води на півострів  – одне із тактичних завдань великої війни, розпочатої росією 24 лютого. Частково воно виконане – вода самопливом дійшла до Джанкоя і маріонетковий «уряд» вже розподіляє її каналами. Власне, це насьогодні головна і єдина добра новина, якою агресори годують мешканців півострова на фоні обвалу рубля, подорожчання товарів та грузів 200, що неперервним потоком йдуть з українського материка.  

Широкому загалу досі невідомо, як саме захоплювався головний «рубильник» Північно-Кримського каналу. Співробітники каналу розповіли кореспонденту Центру журналістських розслідувань, що відбувалось на головній споруді  в перші дні вторгнення рф, хто і коли взяв її  під контроль. Ми зберігаємо імена наших співрозмовників в таємниці з огляду на безпекові загрози, неминучі в умовах російської окупації.

За лічені години після початку вторгнення російських військ з окупованого Криму на територію  Херсонської області під контроль були взяті Нова Каховка і Таврійськ. Саме в цих містах розташовані Каховська ГЕС і головна споруда Північно-Кримського каналу (ПКК). 

Першим про захоплення каналу того ж дня повідомив міський голова Таврійська Микола Різак.

Микола Різак, мер Таврійська на мітингу проти вторгнення рф, 7 березня 2022 року Фото: Український південь

«Я щойно з головної споруди. Вона захоплена. Там стоять російський танк, «Град», БТРи і російські солдати зі зброєю. На мене там танк своє дуло навів, заборонив проїжджати», – розповів мер Таврійська про побачене о 13 годині 24 лютого.

За його словами, він негайно повідомив про це керівництву Херсонської облдержадміністрації, однак там з недовірою поставились до його слів. Хто саме – Різак не назвав. 

«Я їм про це кажу, а вони не вірять. А у мене питання: як могли російські танки, «гради» і БТРи за чотири години пройти від Армянська до Таврійська? Де наш перший ешелон оборони, другий? Де вони? – обурено питав тоді Микола Різак.

Уже за кілька днів росіяни та їхні посіпаки в Криму  заявили про «відновлення контролю» над каналом і запуск дніпровської води в тимчасово окупований рф Крим. 

Ми спробували відновити хронологію подій на головній споруді Північно-Кримського каналу. Допомогли нам у цьому співробітники головного управління каналу, які були свідками того, що там відбувалось. З міркувань безпеки їхні імена ми не називаємо.

Захоплена російськими військами споруда Північно-Кримського каналу Фото: YouTube / Крыминформ

24 лютого 2022 року

«Насправді 24 лютого головну споруду ПКК росіяни не захоплювали, це сталось пізніше. У перший день війни я був на робочому місці і бачив, що там відбувалось. Ми вийшли на роботу як звичайно. Ніхто ні про що нас не попереджав. Ми чули сильні вибухи біля п’ятої години ранку – пізніше стало відомо, що то росіяни обстріляли військову частину під сусідньою Новою Каховкою. Ми ж працювали у звичайному режимі. Десь між 11 і 12 годиною ранку до воріт головної споруди каналу під’їхала військова техніка. Ми не выдразу зрозуміли, чия вона. На територію каналу вони не заходили, але про щось говорили і запитували, постояли якийсь час і згодом поїхали собі геть. Після цього ми продовжили свою роботу. Ми виходили на роботу і працювали в звичному режимі наступні кілька днів, так, ніби нічого й не сталося».

25 лютого 2022 року

Попри те, що головна споруда ПКК та його управління не були взяті під контроль представниками російської армії чи  уряду, з «інспекцією» каналу приїхав гауляйтер Криму Сергій Аксенов зі свитою чиновників. Далеко не їхали – оглянули загату із мішків із піском, споруджену у 2014 році місцевими фермерами, яка стримувала потік води до Криму до і після будівництва капітальної дамби, які розміщені поруч із адмінмежею між АРК та Херсонщиною. Аксенов повідомив, що дамби підірвуть російські військові, а воду на Крим запустять після очищення русла каналу, на що відвів тиждень. 

26 лютого 2022 року 

Під камери російських каналів російські військові підірвали  спочатку тимчасову дамбу з мішків з глиною і піском, а потім і перемичку на капітальній дамбі неподалік від адміністративної межі з АР Крим. Російським окупантам так сподобалось влаштовувати вибухи на  гідротехнічних спорудах каналу, що підірвали й те, чого не треба було для постачання води в Крим. І це принесло біду мешканцям херсонського села.  

«Ще російські військові навіщось підірвали перемичку, що з’єднувала Північно-Кримський канал з Краснознам’янським каналом, який зрошує Скадовський район Херсонської області і взагалі не пов’язаний ніяк із Кримом. Після того вода безконтрольно почала йти руслом обох каналів. Через це почалось сильне підтоплення житлового сектору в селі Нова Маячка. Ми з колегами обговорювали цю проблему і побоюємось, що тепер це село буде повністю затоплене», – каже співробітник головного управління Північно-Кримського каналу.

Гідротехнічні споруди Північно-Кримського каналу Фото: YouTube / Крыминформ

Херсонська ОДА неодноразово повідомляла, що з початку березня через неконтрольоване наповнення Північно-Кримського каналу почало підтоплюватися село Нова Маячка Ювілейної територіальної громади Херсонського району. Про підтоплення житлових будинків у селі нам розповіли й жителі Нової Маячки.

«Вода дуже швидко заповнила наші підвали. Підтоплює городи і подвір’я. Російські військові у селі поводять себе більш-менш спокійно. Першим ділом відремонтували пам’ятник загиблим у «Великій вітчизняній війни», підфарбували його, прибрали прилеглу територію. Також вони замінували наші ліси і попередили, щоб ніхто до них не ходив», – розповіли мешканці підтопленого села. 

А ось і головний винуватець «водного свята», принаймні, саме він коментує журналістам успішні підриви дамб і перемички, що здійснили військові Чорноморського флоту та залізничних військ Піdденного військового округу росії. Це генерал-майор Ясніков Михайло Геннадійович, заступник командуючого ЧФ рф з матеріально-технічного забезпечення. 

Минулого року Ясніков  уже отримав  від Аксенова подарунковий годинник – у зв’язку з успішним завершенням завдання міністра оборони з подачі води від Тайганського водозабору до Сімферопольського водосховища. 

Про фактично диверсію на цивільному об’єкті – підрив шлюзів на головній споруді ПКК, що відкрило рух воді по каналу до Криму,  пропагандистському каналу МО рф «Звезда» розповів полковник Дмитро Марков, командир 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу (в/ч 45767). 

Полковник Дмитро Марков, командир 11-ї окремої інженерної бригади (в/ч 45767) Фото: perekrestokinfo.ru

У повідомленні стверджується, що це сталося 18 березня: «Группа під керівництвом полковника Дмитрія Маркова сосредоточенними зарядами були підтримані та зруйновані заварені та заблоковані шлюзи гідроузла. води по Північно-Кримському каналу». За успішну диверсію полковник Марків представлений у нагороді «Орден мужества».

Так, усі основні роботи з ліквідації водного дефіциту в окупованому Криму всі роки окупації проводять саме військові. І зрозуміло чому: додаткова прісна вода в першу чергу потрібна була саме їм, адже цивільне населення було цілком нею забезпечене. 

26 лютого в рф повідомили, що російські війська взяли Північно-Кримський канал під охорону. 

27 лютого 2022 року

Захоплення військовими рф головної споруди ПКК у Таврійську відбулось лише у четвертий день після вторгнення. Це була неділя. У першій половині дня, згадують очевидці,  на територію головної споруди Північно-Кримського каналу  заїхала величезна кількість російської військової техніки. 

«Вони увірвалися на територію головної споруди, кричали, розстрілювали все довкола з автоматів і гранатометів. Їх було дуже багато. Наші охоронці побачили це все і тихенько повтікали. Деякий час головна споруда залишилась взагалі без жодного нашого працівника. І лише трохи згодом ми побували там і побачили, що росіяни наробили. 

Ми помітили, що вони замінували територію навколо споруди. Головний пульт управління вони розбили. Усі більш-менш цінні речі – офісні стільці, вентилятори, монітори комп’ютерів, папки з документами, електрочайники та багато чого іншого –  вони згребли до купи і викинули просто у дворі. Все було побите і розтрощене: вікна, двері, скло, внутрішні приміщення, все. Було враження, ніби вони хотіли знищити й саму головну споруду каналу. 

Також вони підірвали шандори (балки для перекриття водопропускного отвору гідротехнічної споруди – ред.). Навіщо вони це зробили – не знаю, адже їх можна було просто відкрити. Ми чули три потужні вибухи, мабуть, вони з першого разу не могли підірвати шандори. Але їм це вдалося і вода потекла самопливом з Каховського водосховища та почала поступово заповнювати русло каналу, – розповів свідок подій.

Гідротехнічна  споруда Північно-Кримського каналу Фото: YouTube / Крыминформ

За словами ще одного  співробітника головного управління ПКК, після 27 лютого до його колег телефонували люди, які представились керівниками кримського управління з водного господарства. Вони просили дати їм контактний телефон начальника головного управління каналу Сергія Шевченка, який  з першого дня війни перебував в іншій області України. Також питали, чи можна відновити роботу пульту управління та як ним керувати. Але потім дзвінки припинились, а в головну споруду окупанти завезли «спеціалістів» зі Севастополя, які намагалися взяти під свій контроль роботу та обслуговування гідротехнічних споруд на території Таврійська. 

Захоплена російськими військами головна споруда Північно-Кримського каналу Фото: YouTube / Крыминформ

«Ми розмовляли з нашими колишніми колегами, які після 2014 року залишились у Криму. Знаємо, що дніпровська вода наповнювала русло каналу на півострові не так швидко, як вони цього хотіли. Адже великі ділянки каналу були зруйновані, там росли кущі і дерева, не було жодного бетонного перекриття. Також через велику кількість мулу там забиті насосні станції. Проте самопливом вода продовжувала йти і станом на 17 березня вона дійшла до Джанкоя, – розповів співробітник управління ПКК.

Після того, як росіяни взяли під свій контроль головну споруду Північно-Кримського каналу, співробітники вже не мають до неї доступу. Проте вони продовжують працювати на території головного управління каналу, розташованого в Таврійську неподалік від міської ради. За їхніми словами,  росіян на території головного управління поки що не було.

Зазначимо, що жодним офіційним рішенням уряду країни-окупанта захоплення комплексу гідротехнічних та адміністративних споруд  Північно-Кримського каналу на території Херсонської області ніяк не оформлено. Однак здійснюється їх експлуатація завезеними «спеціалістами», а вода постачається до окупованого рф Криму.  

Так званий «державний комітет із водного господарства і меліорації» Криму очолює колаборант Ігор Вайль. Головним спікером з теми   «повернення» дніпровської води до Криму є його заступник – ще один зрадник Альберт Кангієв.

Альберт Кангієв, заступник керівника «Госкомводхоз» Криму,  Фото: РИА Новости

До окупації півострова він був мером міста Білогірськ (єдиним мером – кримським татарином), у 2014 виступав проти «референдуму». Але в 2019 очолив  у місті виборчий штаб партії «Единой России» й заслужив посаду голови «рескомітету з міжнаціональних відносин» у маріонетковому «уряді» Аксенова. Влітку 2021 року Кангієв був призначений заступником голови «Госкомводхоза».  Саме він контролює і коментує процес незаконного відбору води: 24 березня Кангієв сповістив про запуск першої насосної станції на Північно-Кримському каналі поблизу Джанкоя, а 28 березня повідомив, що канал вперше за вісім років повністю заповнений водою. 

Північно-Кримський канал, березень 2022 року  Фото: YouTube / Крыминформ

За підрахунками Державної екологічної інспекції України, росія, вже вкрала дніпровської води на майже 620 мільйонів гривень. За даними відомства, через часткову розгерметизацію гідроспоруди Північно-Кримського каналу здійснюється незаконний водозабір з Каховського водосховища нижнього басейну річки Дніпро.

В умовах міжнародного збройного конфлікту такі дії окупуючої країни можуть кваліфікуватись як воєнний злочин. Адже російські військові захопили об’єкти цивільної інфраструктури, які аж ніяк не можуть бути застосовані у військових цілях.