Зеленський в День ВМСУ побажав морякам відправити флот ворога «услід за російським кораблем»

Новини
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський привітав військових моряків та ветеранів з Днем Військово-Морських сил Збройних сил України, яким в 2022 році виповнюється 30 років. Він також побажав морякам відправити решту флоту ворога «услід за російським кораблем».

Текст привітання оприлюднений на офіційному сайті глави держави.

«Упевнений, що високий професіоналізм воїнів українського флоту та уміле володіння сучасним озброєнням і військовою технікою, які ви вже продемонстрували усьому світові, гарантовано відправлять услід за «російським кораблем» решту корабельного складу російського агресора», – зазначив Зеленський.

Він вказав, що цього разу українські військові моряки відзначають своє професійне свято у складних умовах воєнної обстановки, у запеклих боях з російськими загарбниками на морі, суходолі і в повітрі, проявляючи героїзм, відвагу, стійкість та непереможний характер.

«Україна пишається вами, надихається вашими бойовими успіхами, усіляко підтримує, розділяє біль від втрат та вірить у стійкість офіцерів і матросів вітчизняного флоту. Від імені українського народу висловлюю подяку всьому особовому складу Військово-Морських сил Збройних сил України за звитягу та героїчне виконання військового обов’язку, мужність і самопожертву», – наголосив президент.

У цей день, зазначив він, українці схиляють голови перед пам’яттю тих, хто віддав своє життя у війні з російським агресором.

«Зичу українським військовим морякам міцного здоров’я, незламного духу у відстоюванні незалежності і територіальної цілісності України та нових перемог у боях з окупантами», – додав Зеленський.

Професійне свято ВМС ЗС України вперше було встановлено у 1996 році. Дата його відзначення декілька разів змінювалася, а з 2012 року співпадала з днем ВМФ Росії.

У 2014 році з початком російської агресії та втратою побратимів у боях, патріоти України, які в нових пунктах базування відроджували ВМС та розпочали викорінення імперських і радянських традицій, не могли відзначати своє професійне свято одночасно із флотом Росії – країни-агресора. За зверненням командувача, Військової Ради і особового складу ВМС, Президент України Указом від 12 червня 2015 року №335/2015 встановив в Україні День Військово-Морських Сил Збройних Сил України, який відзначається щорічно у першу неділю липня.

Обрана дата відзначення не пов’язана із конкретним історичним фактом, вона поєднує важливі події початку літа, які мали суттєве значення для розвитку України як морської держави і впливали на процес національного державотворення.

Зокрема, навесні – влітку 1616 року відбувся морський похід і перемоги козацької флотилії гетьмана Петра Сагайдачного під Кафою, Синопом і Трапезундом; у липні 1917 року – перший вихід бойового корабля у морський дозор під українським прапором здійснив ескадрений міноносець «Завидний».

5 липня 1918 року був оприлюднений закон про уніформу для українського флоту; 18 липня 1918 року відбулось прийняття закону про Військово-морський прапор України; у липні 1918 було створено постійнодіюче з’єднання Військово-морського Флоту Української держави – бригада тральщиків.

Навесні – початку літа 1992 року відбулося складання військової присяги на вірність Українському народові екіпажами кораблів, особовим складом берегових військових частин ЧФ, які у подальшому розбудовували ВМС ЗС України; 21 липня 1992 року сторожовий корабель СКР-112 підняв український прапор і перейшов до Одеси

1 липня 1993 року був створений 1-й окремий батальйон морської піхоти і почалось відродження сучасної морської піхоти України; 4 липня 1993 року був піднятий Військово-Морський Прапор України на фрегаті «Гетьман Сагайдачний».

1 липня 1996 року було створено Південний морський район (у подальшому – Південна військово-морська база, військово-морська база «Схід»); 30 липня 1996 року відбулись перші оперативно-тактичні навчання ВМС України під прапором Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України «Море-96».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter