Євросоюз створить платформу для повоєнної відбудови України

Новини

Євросоюз створить платформу для повоєнної відбудови України.

Про це заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на міжнародній конференції з відбудови України у швейцарському Лугано, повідомляє «Європейська правда».

«Ми вже запропонували уряду України створення платформи для визначення напрямку відбудови, яка б зібрала разом усіх партнерів. Чільне місце в ній посідатиме Україна. Адже рушієм наших дій будуть прагнення й бажання українського народу», – зазначила фон дер Ляєн.

За її словами, платформа буде визначати стратегічні спрямування й пріоритети відбудови України. У її фокусі буде «гарантована в майбутньому відбудова, вкорінена в якісному урядуванні».

У платформі братимуть участь провідні світові експерти й мислителі з питань відбудови, а «після літа» фон дер Ляєн спільно з міжнародними партнерами й канцлером Німеччини Олафом Шольцем організує конференцію високого рівня з цього питання.

Президент України Володимир Зеленський, який виступав дистанційно, розповів про своє бачення відбудови і також наголосив на потребі реформ.

У виступі Зеленський зазначив, що Україна запропонує свій план відбудови як спільний майданчик для всіх висунутих ініціатив.

«Я вдячний Єврокомісії за ініціативу створити спеціальну європейську платформу відбудови України. Однак всі ініціативи, плани, амбіції мають бути в єдиній системі…Тому Україна пропонує свій національний план відбудови, на фундаменті якого можна буде реалізувати кожну ініціативу», – сказав Зеленський.

Президент назвав ключові принципи відбудови, серед яких: безпека, технологічність, дотримання екологічних стандартів, застосування зелених технологій, реалізація принципів безбар’єрності, спрямованість на інтереси громад, максимаьна прозорість та укорінення проєкту відбудови в реальному економічному житті України, щоб створити нові робочі місця і нові виробництва в Україні.

Зеленський наголосив, що Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС, який вимагатиме проведення реформ.

«Рух до набуття повноправного членства передбачає реформи, але й відбудова України передбачає реформи. Маємо ще посилити наші інституції, оновлювати стандарти життя. Наша мета в тому, щоб Україна стала не лише найбільш вільною країною в Європі, найбільш зручною для життя і бізнесу, але і щоб ми найшвидше з усіх, хто рухався в Європейський Союз, виконали політичну частину роботи. Ми можемо це зробити», – сказав президент.

Українські організації підписали Маніфест громадянського суспільства для оприлюднення на Конференції з відновлення України у Лугано.

У понеділок, 4 липня, у швейцарському місті Лугано стартувала масштабна Міжнародна конференція з відновлення України. Конференція відбудеться 4−5 липня. У конференції візьмуть участь представники 40 країн і 18 організацій.

Очікується, що з відеозв’язку на конференції виступлять президент України Володимир Зеленський і перша леді України Олена Зеленська. Вона відкриє панель про соціальне відновлення країни.

На конференції представники України запропонують масштабний план відновлення Україна-24. Як писало агентство Bloomberg, документ містить близько 2000 сторінок.

У плані визначено широкий перелік проєктів у галузі інфраструктури та безпеки, інвестицій у клімат і цифрову економіку, а також диверсифікацію енергетичних ресурсів.

Також агентство повідомляло, що офіційні особи Євросоюзу заявили про внесення для реалізації плану відновлення України 500 млрд євро ($ 523 млрд).

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter