Джонсон подав у відставку з посади прем’єра Британії, Зеленський подякував йому за підтримку України

Новини
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон та президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Глава британського уряду Борис Джонсон оголосив 7 липня, що йде у відставку з поста лідера Консервативної партії, але планує залишитися прем’єр-міністром до обрання нового голови партії. Таке рішення він ухвалив після хвилі відставок у своєму уряді. Президент Володимир Зеленський подякував Джонсону за підтримку України.

Про відставку британського прем’єра повідомляє «Європейська правда».

Джонсон сказав, що «тепер очевидно, що парламентська партія хоче нового лідера і нового прем’єр-міністра». Він зазначив, що залишиться на посаді прем’єр-міністра до того, як буде призначений новий лідер.

«Причина, чому я так наполегливо боровся протягом останніх кількох днів, щоб продовжувати виконувати цей мандат особисто, полягала не лише в тому, що я хотів це зробити, а тому, що я відчував, що це моя робота, мій обов’язок, мій обов’язок перед вами», – заявив Джонсон.

Джонсон виступив зі зверненням до нації після хвилі відставок у своєму уряді, коли кількість посадовців, що пішли, перевищила 50 осіб станом на ранок четверга.

Перед виступом у четвер Джонсон призначив нових посадовців на місце колег, що пішли у відставку.

Очікується, що вибори лідера Консервативної партії відбудуться цього літа, і новий глава уряду буде визначений до партійної конференції в жовтні. До цього часу Борис Джонсон продовжить керувати урядом.

Міністр оборони Британії Бен Воллес є явним фаворитом серед членів Консервативної партії на роль наступного прем’єр-міністра.

Після кількох днів боротьби за посаду Джонсона покинули всі, крім кількох союзників, після того, як останній із серії скандалів похитнув їхню підтримку.

Причиною невдоволення Консервативної партії стали неправдиві заяви Даунінг-стріт щодо колишнього заступника парламентського організатора Кріса Пінчера, якого звинувачують у домаганнях до двох колег.

Як повідомляє Офіс президента України, Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

У зв’язку з оголошенням Борисом Джонсоном про складення повноважень очільника Консервативної партії президент України висловив йому щиру подяку за рішучу та безкомпромісну підтримку нашої держави з перших днів повномасштабної російської агресії, а також за лідерство у відстоюванні інтересів України на міжнародній арені.

«Усі ми із сумом сприйняли цю новину. Не лише я, а й усе українське суспільство, яке вам дуже симпатизує. Весь мій Офіс та всі українці вдячні вам за допомогу. Ми не сумніваємося, що підтримка Великої Британії збережеться, але ваше особисте лідерство й харизма робили її особливою», – наголосив Зеленський.

Як повідомлялось, 17 червня прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон прибув до України з неоголошеним візитом та в ході зустрічі з президентом Володимиром Зеленським запропонував масштабну програму підготовки українських військових на британській території. Це вже другий візит Джонсона до Києва за час повномасштабної війни росії проти України.

18 червня Борис Джонсон після другого візиту до Києва 17 червня оприлюднив колонку в авторитетному виданні The Sunday Times, в якій прогнозує затяжну війну з росією та пропонує Заходу план з чотирьох пунктів довготермінової підтримки України.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter