Новий пакет допомоги США для України на $400 млн: у списку ще чотири HIMARS та 1000 високоточних снарядів

Новини
Завантаження у США на літак C-17 Globemaster III ракетної системи М142 HIMARS для України Фото: defense.gov

Президент США Джо Байден 8 липня підписав наказ про виділення нового, 15-го пакету військової допомоги для України на 400 млн доларів. У списку військового обладнання, техніки та боєприпасів, які отримають ЗСУ, ще чотири високомобільні артилерійські ракетні системи M142 HIMARS, а також вперше 1000 високоточних артилерійських снарядів калібру 155 мм для гаубиць M777.

Про надання Україні нового пакету військової допомоги повідомляє сайт Білого дому.

Як зазначається, своїм наказом Байден делегував повноваження Державному секретарю про передачу допомоги на 400 мільйонів доларів США для України «на предмети оборонного призначення та послуги Міністерства оборони, а також військову освіту і підготовку».

В свою чергу, Пентагон повідомив на своєму сайті, що входить до нового пакету допомоги Україні:

Чотири високомобільні артилерійські ракетні системи (HIMARS) і додаткові боєприпаси для HIMARS;
Три тактичні машини для відновлення обладнання;
Артилерійські боєприпаси калібру 155 мм;
Підривні боєприпаси;
Контрбатарейні системи;
Запчастини та інше обладнання.

Як вказав на брифінгу високопосадовець Міноборони США, у цьому пакеті військової допомоги, затвердженого Джо Байденом, Україна вперше отримає 1000 високоточних артилерійських снарядів калібру 155 міліметрів.

«Це новий вид артилерійських снарядів 155 мм. Він має більшу точність. Він надасть Україні здатність точно вражати конкретні цілі. За рахунок точності він буде більш ефективним. Це – подальше вдосконалення нашої підтримки України у битві за Донбас», – сказав чиновник Пентагону.

Він уточнив, що ці високоточні артилерійські снаряди призначені для гаубиць M777, які вже є в розпорядженні України. Вони вже певний час перебувають на озброєнні армії США, однак в Україну будуть поставлені вперше.

Також представник Міноборони зазначив, що до цього пакету входять чотири додаткові ракетні системи M142 HIMARS, які доповнять вісім уже наявних в Україні. Крім того, надаються також додаткові боєприпаси для цих систем.

У Пентагоні зазначають, що за останні три тижні США виділили 2,2 млрд доларів на безпекову допомогу Україні. Загалом Сполучені Штати виділили Україні близько 8 млрд доларів на безпекову допомогу з початку правління адміністрації Байдена.

Як повідомлялось, 30 червня президент США Джо Байден анонсував новий пакет допомоги Україні на суму 800 мільйонів доларів, який включатиме сучасні західні системи протиповітряної оборони. Україна отримає від союзників 140 000 протитанкових систем, 600 танків, близько 500 артилерійських систем та 60 000 снарядів до них, реактивні системи залпового вогню, протикорабельні системи та системи протиповітряної оборони.

У Міноборони США вказали, що ЗСУ вже мають значний успіх у використанні реактивних систем залпового вогню M142 HIMARS на східному фронті, зокрема ціляться на командні пункти окупантів.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter