Окупований РФ південь України: огляд подій за 14 липня

Новини
М777

Огляд найважливіших новин за четвер, 14 липня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

13 липня ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ завдали удари по двох пунктах управління російських військ та посадковому майданчику у Новій Каховці.

— На Херсонщині тривають бойові дії. Через обстріли військових РФ багато населених пунктів на межі знищення. На мінах підривається худоба, знищується вціліла раніше інфраструктура, горять поля з пшеницею та ліси.

— На Південнобузькому напрямку ворог здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури, застосував авіацію для удару неподалік Таврійського.

***

У приміщенні Херсонського драматичного театру ім. Миколи Куліша створено склад артилерійських боєприпасів. Розвантаження вантажних автомобілів поряд із театром проводилось уночі з 11 на 12.07. Наразі здійснюється посилена охорона приміщення театру, проводиться патрулювання скверу та вулиць довкола театру. Про це повідомляє Головне управління розвідки МО України.

***

На Херсонщині звільнено 44 населені пункти. Їх постійно обстрілюють російські військові. Там зруйновані інфраструктура та житлові будинки. Про це повідомляє тимчасовий виконувач обов’язків голови ОВА Дмитро Бутрій.

Усього на Херсонщині 656 населених пунктів. Більша їх частина перебуває під окупацією.

***

У Херсоні редактором окупаційної газети став місцевий журналіст

Редактором газети «Надднепрянская правда», яку видають та поширюють російські окупанти, став Євген Білий. Про це повідомив на своєму сайті Інститут масової інформації.

«Як повідомляє представник ІМІ в Херсонській області, місцеві журналісти навіть зі спини впізнали колишнього колегу, а голос Євгена вдалося відновити програмними засобами. Євген Білий починав працювати журналістом у газеті «Городянин та городянка», яка належала нинішньому голові окупаційної «адміністрації» Херсонщини Володимиру Сальдо. Пізніше він був заступником головного редактора комунальної газети «Херсонський вісник», — йдеться у повідомленні ІМІ.

***

На Херсонщині з початку повномасштабного вторгнення надійшло майже 500 клопотань про викрадення людей

Правоохоронці майже щодня фіксують факти викрадення або зникнення громадян на Херсонщині. Про це розказала головна спеціалістка з питань інформаційної політики Херсонської обласної прокуратури Анна Чернявська, повідомляє Суспільне.

«Загалом від початку військової агресії РФ правоохоронними органами області зафіксовано факти викрадення або зникнення 474 осіб, наразі слідству відомо про звільнення 309 громадян. Продовжують незаконно утримувати окупанти 165 місцевих жителів», — сказала Анна Чернявська.

***

У Криму окупанти вперше визнали повний провал курортного сезону

За словами гауляйтера Криму Сергія Аксенова, «у червні на півострові в готелях та санаторіях відпочили 815 тисяч людей, що на 40 % менше від торішнього показника».

При цьому окупанти вже на початку липня почали підбивати підсумки курортного сезону.

Основними причинами зниження потоку туристів Аксенова вважає відсутність авіасполучення, а також «стрес, спричинений суспільно-політичною ситуацією».

***

Повідомлено про підозру:

Служба безпеки України повідомила про підозру у колабораціонізмі херсонському «поліцейському» Геннадію Гаркуші.

— В переліку колишніх правоохоронців Херсона, яким Служба безпеки повідомила, або готується повідомити про підозру, є колишній херсонський поліцейський та пропагандист, який сам себе називав журналістом, Кирило Горєлов.

— Його прізвище фігурує у повідомленні про підозру іншому колаборанту, колишньому поліцейському Олегу Цимбаревичу.

— Служба безпеки України повідомила про підозру у колабораціонізмі каховському освітянину Ігорю Деменку.

***

Колаборант Балицький анонсував «референдум про приєднання Запорізької області до Росії»

Про це він повідомив російським ЗМІ.

Колаборант Євген Балицький заявив, що так званий «референдум про приєднання Запорізької області до Росії» відбудеться на початку осені.

***

Окупанти у Мелітополі пропонують «здавати» проукраїнських громадян за гроші

Про це повідомили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Окупанти оголосили у тимчасово окупованому Мелітополі вакансію «начальник відділу інформаційної безпеки». При цьому вони не уточнюють, якою буде зарплата.

Передбачається, що така людина доноситиме на проукраїнських громадян. Для цієї вакансії не обов’язково мати досвід роботи чи освіту. Потрібно лише доносити та мати при цьому український паспорт.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter