На Херсонщині у Бериславі окупанти призначили «начальницю відділу освіти» і захопили будівлю дитсадка

Новини
Колаборанти Ольга та Максим Авраменки Фото з соцмереж

Російські загарбники призначили власного «начальника» відділу освіти в Бериславі, що на Херсонщині. Нею стала Авраменко Ольга Вікторівна, вчителька фізичної культури Бериславського опорного закладу повної загальної середньої освіти (ОЗПЗСО, в минулому – школа №1). Також окупанти захопили будівлю Бериславського дитсадка №3, розташованого в центрі міста.

Про це Центру журналістських розслідувань стало відомо з власних джерел у Бериславській міській територіальній громаді.

Як вказано на сайті Бериславського ОЗПЗСО, Ольга Авраменко є вчителькою І категорії, має педагогічний стаж 7 років. У соцмережах повідомляють про те, що з окупантами почав співпрацювати і її чоловік Максим Авраменко, вчитель фізичної культури місцевої школи №3. Однак у чому саме може полягати ця співпраця, ЦЖР з’ясувати не вдалось.

«Ольга Авраменко ніколи не була помічена в проросійських настроях. Чому вона пішла прислужувати окупантам – незрозуміло», – на умовах анонімності розповіли її колеги з Бериславського ОЗПЗСО.

Загалом на сьогодні лише одиниці місцевих освітян почали співпрацювати з російськими загарбниками. Зокрема, вчителька математики Бериславського закладу повної загальної середньої освіти №3 Білуха (Дудченко) Поліна Геннадіївна, яка брала участь у зйомках пропагандистського проросійського відео 9 травня.

Колаборантка Поліна Білуха Фото з сомереж

«Звісно, серед місцевого населення є прислужники окупантів. Але переважно це не публічні, маловідомі люди. Таких ще називають «місцеві божевільні», яких ніхто ніколи всерйоз не сприймав. Якихось знакових для громади або більш менш поважних людей серед них не видно. Втім, і окупанти в Бериславі особливо не проявляють якоїсь активності, принаймні, в освітній галузі. Відкриття шкіл тут поки не анонсували. Єдине, що було – розносили анкети з вимогою заповнити характеристики на освітні заклади, з кількістю учнів або вихованців, кількістю працівників і т. п. Але подібні анкети «гуляли» вже по всій області», – розповіли жителі Берислава.

25 червня призначений окупантами гауляйтер Бериславського району Андрій Костюк разом із російськими військовими захопив будівлю розташованого в центральній частині міста Бериславського дитсадку №3 і замінив там охорону. На тому зупинились: за словами місцевих жителів, про відновлення роботи цього закладу з новою «адміністрацією» тут поки не оголошували.

«Таке враження, що окупанти діють в нашій громаді «наосліп» і не мають якогось єдиного центру прийняття рішень. У селах нашої громади більш-менш подібна картина. Хіба що в Урожайному окупанти захопили будівлю місцевого дитсадка і влаштували там свої військові казарми. Виставили вони свою техніку в районі Новоберислава. Час від часу заїжджають і тероризують Зміївку, навіть викрадали старосту цього села Миколу Куривчака, якого згодом відпустили», – розповіли жителі Бериславської територіальної громади.

Як повідомлялось, гауляйтером Бериславського району став Костюк Андрій Михайлович, який до липня цього року був директором Бериславського фахового педагогічного коледжу імені В. Ф. Беньковського Херсонського державного університету. Як повідомив в інтерв’ю виданню «Мост» ректор Херсонського держуніверситету Олександр Співаковський, колаборанта Костюка звільнили з цієї посади у зв’язку з закінченням контракту.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter