Окупований РФ південь України: огляд подій за 21 липня

Новини
Танк Т-64 ЗС України веде вогонь Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA

Огляд найважливіших новин за четвер, 21 липня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

На Херсонщині ЗСУ знищили два командні пункти російських військ та шість складів з боєприпасами в Херсонському, Бериславському та Каховському районах — ОК «Південь»;

— На Херсонщині десятки сіл, що знаходяться близь лінії фронту, постійно потерпають від обстрілів. Катастрофічних руйнувань завдають приватним домівкам та адміністративним будівлям. З початку березня низка сіл знаходяться без електроенергії, водопостачання та газу. У деяких населених пунктах магазини та аптеки зачинені з перших днів війни — Херсонська ОДА.

— Двічі парами Мі-8 ворог наносив авіаційні удари по Потьомкіному та поблизу Ольгіного. Наших втрат немає. Натомість нашими силами нанесено 10 авіаційних ударів по ворогу: З них 3️ гелікоптерних і 7 із застосуванням бомбардувальників та літаків штурмової авіації. 5 разів уражено ворожі опорні пункти, 3️ рази — скупчення живої сили та техніки на Херсонщині, 2️ влучання в склади боєприпасів на Миколаївщині і Херсонщині.

***

Поліція відкрила кримінальні провадження щодо знищення врожаю на Херсонщині через ворожі обстріли. Лише за останні дні вигоріло понад 230 гектарів пшениці у Бериславському та Генічеському районах, вогнем пошкоджено близько 10 гектарів лісу поблизу міста Олешки. Окупанти навмисно не допускають рятувальників або місцевих жителів для гасіння пожеж.

***

— Росіяни вдарили по житлових кварталах мирного села Осокорівка, «градами» та артилерійськими установками повністю знищено кілька приватних будинків, про що постраждалі повідомили в поліцію.

— У с.Брускінське Великоолександрівської громади військовослужбовці рф розікрали фермерське господарство, незаконно заволодівши сільськогосподарською технікою (тракторами і автомобілями), посівним матеріалом та 6 тисячами літрами дизельного пального. Власник нині підраховує збитки.

— У селі Любимівка військовослужбовці рф відібрали у місцевого жителя автомобіль «ВАЗ-2106». А у курортному с.Щасливе з території бази відпочинку окупанти незаконно заволоділи трьома автомобілями марок «Volkswagen Multivan», «Toyota Corolla» та «Skoda Rapid».

***

У Херсоні окупаційні «газети» друкують на краденому обладнанні та папері — НСЖУ

Окупанти захопили приміщення редакції газети «Гривна», на краденому папері друкують пропагандистські газети. Про це пише Національна спілка журналістів України.

Власник «Гривни» Михайло Новицький повідомив НСЖУ, що наприкінці лютого друкарня перестала працювати, частина працівників виїхала з Херсона. Керівництво газети звернулася до правоохоронців із заявою про захоплення приміщень редакції та обладнання до прокуратури.

За його словами, у друкарні залишилося близько 30 тонн паперу.

***

Окупанти вимагають від жителів півдня України сплачувати їм за український газ і електроенергію

В Херсонській області нові «тарифи» затверджені «указом» № 238-р від 19 липня ставленика окупантів, колаборанта Володимира Сальдо. «Документ» встановлює розцінки на електроенергію, послуги водопостачання та водовідведення, природній газ і послуги з його постачання, транспортуванню та розподілу на території всієї окупованої Херсонщини.

***

Окупанти розмістили 14 одиниць важкої техніки, зброю та вибухівку в машинній залі одного з енергоблоків Запорізької АЕС

Про це повідомляють на телеграм-каналі «Енергоатом».

«Увесь арсенал перебуває поруч з обладнанням, що забезпечує роботу турбогенераторів. Зокрема, у безпосередній близькості до головного маслобаку з легкозаймистим маслом. Там же є вибухонебезпечний водень, який необхідний для охолодження генератора», — йдеться в повідомленні.

***

У 2022 році на пляжах окупованого Криму майже немає відпочивальників. Зате над головами тих, хто вирішив позасмагати та скупатися у Чорному морі, літають військові гелікоптери.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter