Окупанти вимагають від жителів півдня України сплачувати їм за український газ і електроенергію

Новини

Російські загарбники вимагають від жителів тимчасово окупованих Херсонської та Запорізької областей сплачувати їм за український газ, електроенергію, воду та інші комунальні послуги. Вони затвердили на них нові «тарифи», які є значно нижчими, не лише за українські, а й за російські.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

В Херсонській області нові «тарифи» затверджені «указом» №238-р від 19 липня ставленика окупантів, колаборанта Володимира Сальдо. «Документ» встановлює розцінки на електроенергію, послуги водопостачання та водовідведення, природній газ і послуги з його постачання, транспортуванню та розподілу на території всієї окупованої Херсонщини.

Фото: investigator.org.ua

Про нові «правила» оплати повідомив і гауляйтер сусідньої Запорізької області Євген Балицький. Причому, в обох областях окупанти встановили однакові «тарифи»: приміром, за водопостачання – 25,02 рубля/кубометр, за водовідведення – 11,61 руб/куб. м. А ось «тарифи» на електроенергію становитимуть для населення 2,12 руб/кВт-ч, а на газ для населення від 2524,8 руб за 1000 кубометров.

Всі ці «тарифи» встановлені для всіх громад тимчасово окупованих областей і не враховують особливості кожної з них. Крім того, вони значно нижчі за російські. Пояснюється такий «атракціон нечуваної щедрості» просто – електроенергія, газ і вода, яку збираються продавати окупанти, їм не належать.

До того ж, адміністрації компаній, які постачають на Херсонській і Запорізькій областях електроенергію та природній газ, наголошують, що всі споживачі зобов’язані сплачувати за надані послуги українським постачальникам. А всі інші можливі розрахунки вони розцінюють як шахрайство, тож усі вони не будуть зараховуватися.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, адміністрація акціонерного товариства «Херсонобленерго» заявила про часткову втрату контролю над обслуговуванням електричних мереж на окупованій росією Херсонщині. 27 червня окупаційна влада Херсонської області за підтримки представників фсб захопила окремі об’єкти АТ «Херсонобленерго», які забезпечували постачання та розподіл електроенергії споживачам регіону. Під час захоплення підприємства окупанти представили так званого нового «керівника» – 45-річного Жахановича Юрія Євгеновича, який не має жодного відношення до виконавчих органів АТ «Херсонобленерго».

Також окупанти захопили АТ «Херсонгаз». За даними видання «Мост», «керувати» ним вони призначили першого заступника голови правління акціонерного товариства Володимира Крамаренка. Представляв його колективу «Херсонгазу» колаборант Ігор Семенчев-молодший.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter