США оголосили новий пакет допомоги Україні: ще чотири HIMARS та дрони Phoenix Ghost

Новини
Ракетні комплекси M142 HIMARS, передані США ЗС України, липень 2022 року Фото: Facebook Генштаб ЗСУ

США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні обсягом 270 млн доларів, який зокрема, включає ще чотири високомобільні артилерійські ракетні системи M142 HIMARS та 580 тактичних безпілотних літальних комплексів Phoenix Ghost.

Відповідний документ 22 липня підписав президент Джо Байден, повідомляє Міноборони США.

«Можливості цього пакету включають додаткові кількості систем озброєння та обладнання, які українці так ефективно використовують на полі бою для захисту своєї країни», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, цей пакет військової допомоги Україні включає:

Чотири високомобільні артилерійські ракетні системи M142 HIMARS і боєприпаси до них;
Чотири командно-штабні машини;
36 тисяч артилерійських снарядів калібру 105 мм;
До 580 тактичних безпілотних літальних комплексів Phoenix Ghost;
Додаткове протитанкове озброєння, запчастини та інше обладнання.

Як зазначають у Пентагоні, від початку правління адміністрації Байдена на даний час загальний обсяг військової допомоги Україні з боку США становить 8,2 млрд доларів.

Разом з тим радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що попри запити Києва Сполучені Штати наразі не готові надати Україні ракети ATACMS для ракетних систем HIMARS, які мають дальність застосування до 300 кілометрів.

За йоголовами, Джо Байден не готовий постачати Україні певні сили і засоби, які, за його побоюваннями, можуть спровокувати Третю світову війну.

«Є деякі речі, які, за словами президента США, він поки не готовий передавати. До них відносяться ракети великої дальності ATACMS, дальність яких становить 300 кілометрів. Тому, що він вважає, що, тоді як ключова мета США – робити все необхідне, підтримувати та захищати Україну, інша ключова мета – зробити так, щоб ми не дійшли до ситуації, в якій наближаємось до Третьої світової війни», – сказав Салліван під час виступу на безпековому форумі в Аспені.

Як повідомлялось, у Міноборони США вказали, що ЗСУ вже мають значний успіх у використанні реактивних систем залпового вогню M142 HIMARS на східному фронті, зокрема ціляться на командні пункти окупантів.

8 липня президент США Джо Байден підписав наказ про виділення нового, 15-го пакету військової допомоги для України на 400 млн доларів. У списку військового обладнання, техніки та боєприпасів, які отримають ЗСУ, ще чотири високомобільні артилерійські ракетні системи M142 HIMARS, які доповнять вісім уже наявних в Україні, а також вперше 1000 високоточних артилерійських снарядів калібру 155 мм для гаубиць M777.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter