ДБР повідомило про підозру в держзраді ексзаступнику секретаря РНБО Сівковичу

Новини
Володимир Сівкович Фото: УНІАН

Працівники ДБР повідомили про підозру в державній зраді колишньому заступнику секретаря Ради нацбезпеки і оборони Володимиру Сівковичу та трьом співробітникам ФСБ за шпигунство. У створену фсбшниками злочинну групу входив і затриманий 16 липня за підозрою у держраді колишній начальник главку СБУ в Криму Олег Кулініч.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

«Слідство встановило, що 5-а служба федеральної служби безпеки росії утворила злочинну організацію для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. Очолив її начальник 9 («українського») управління департаменту оперативної інформації 5-ої служби фсб росії Ігор Чумаков. До її складу входили співробітники фсб, у тому числі Олександр Чуліндін, Марина Тєрєнтьєва та представники інших державних органів країни-агресора. Залучили фесбешники до своєї протиправної діяльності й представників колишньої влади в Україні, які у 2014 році «перебрались» до москви, зокрема Володимира Сівковича», – йдеться в повідомленні.

Як зазначають у ДБР, також у злочинну групу «входив ексначальник ГУ СБУ в Криму Олег Кулініч, який у свою чергу залучив до групи інших громадян України».

«Володимир Сівкович координував роботу з українською частиною угруповання, яка збирала та передавала представникам РФ відомості, що становлять державну таємницю, а також намагалась впливати на кадрові рішення в органах безпеки України. Для прикриття колишній заступник секретаря РНБО створив у москві «політичний офіс», працівники якого начебто займались суспільно-політичною діяльністю. А насправді проводили розвідувально-підривну діяльністю проти України. Вони залучали до негласного співробітництва осіб, які мають розвідувальні можливості на території України та спроможні надавати допомогу працівникам фсб», – розповіли у Бюро.

Сівковичу повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч.1 ст.111 (державна зрада), а співробітникам 5-ї служби фсб Ігорю Чумакову, Олександру Чуліндіну та Марині Тєрєнтьєвій за ч.1 ст.114. (шпигунство).

Нагадуємо, 16 липня 2022 року ДБР та СБУ провели спільну спеціальну операцію в результаті якої викрили та затримали колишнього начальника СБУ в Криму Олега Кулініча.

Як повыдомлялось, 16 липня був затриманий колишній начальник ГУ СБУ в АР Крим Олег Кулініч, якого президент Володимир Зеленський зняв з посади 2 березня 2022 року, через кілька днів після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

За інформацією ДБР, Кулініч працював на російські спецслужби та передавав їм розвідувальну інформацію проти України. Він також брав участь у діяльності злочинної організації, яка займалась розвідувальною та підривною діяльністю проти України.  Йому повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 114 (пособництво у передачі або збиранні з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю).

Центр журналістських розслідувань ще минулого року почав цікавитися роботою Кулініча, а також його статками, але потім сталось вторгнення, і ми не завершили свою роботу. Тому про те, хто він такий, що відомо про його справу та чому Кулініч — чи не остання людина, яка мала б керувати кримським главком, читайте в матеріалі «Агент Кулініч: розвал кримського управління СБУ та державна зрада».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter