рф загнала пропагандистів до драмтеатру Маріуполя, готує фейки про «злочини ЗСУ» – ГУР

Новини
драмтеатр

Російські окупанти готують фейкове «розслідування» про події у маріупольському драмтеатрі, щоб покласти відповідальність за злочин на українців.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

За даними ГУР, росіяни готують до оприлюднення власне псевдорозслідування щодо обставин бомбового удару по драмтеатру. Окупанти спробують зняти з себе відповідальність за вбивство кількох сотень мирних жителів, які на момент удару переховувалися у приміщенні театру. Здебільшого там були жінки й діти.

Українська розвідка повідомляє, що зараз окупанти за допомогою кількох знімальних груп російських пропагандистських телеканалів готують постановчі відео, що нібито «мають довести», що вибух у драмтеатрі стався всередині приміщення, і всі руйнування сталися нібито «внаслідок детонації великої кількості вибухівки», а кількість жертв нібито складала не більше 14 осіб.

Російські пропагандисти навіть знайшли «свідків» для своїх сюжетів, які нібито бачили, як напередодні «люди у військовій формі заносили ящики» до будівлі.

Розвідка нагадує, що російські літаки прицільно вдарили по приміщенню театру двома 500-кілограмовими авіаційними бомбами.

16 березня російські війська цілеспрямовано знищили драмтеатр у центрі Маріуполя, де від нальотів ховалося близько 1000 цивільних. У дворах драмтеатру було два великі написи «ДІТИ», їх було видно навіть із супутника. 25 березня Маріупольська міськрада повідомила, що внаслідок бомбардування драмтеатру загинули близько 300 людей. За даними Associated Press, кількість загиблих може досягати 600 людей.

У травні окупанти завершили розбір завалів і вивезення тіл загиблих із драмтеатру. За словами радника мера Петра Андрющенка, тепер неможливо буде дізнатися, скільки насправді цивільних було вбито ударом російської авіабомби – людей поховано під безіменними номерами у братській могилі в Мангуші.

Читайте також: Окупанти примушують жителів Херсонщини до співпраці, погрожуючи безробіттям

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter