Окупанти примушують жителів Херсонщини до співпраці, погрожуючи безробіттям

Публікації

Російські загарбники через своїх ставлеників з місцевих колаборантів почали примушувати жителів тимчасово окупованої Херсонщини до співпраці. Однією з ознак системних примусових заходів стала вимога оформлювати відносини з окупаційною «владою»: писати заяви на роботу під керівництвом їхніх «призначенців» у комунальних підприємствах, школах, дитсадках, профтехучилищах, технікумах.

Херсонців, які відмовляються від співпраці,  окупанти вирішили не допускати на свої робочі місця. З цією метою в Каховському районі вони вже запровадили «тимчасово контрольно-пропускний режим» на території всіх комунальних установ і підприємств. Про це йдеться в «розпорядженні» №81-Р від 5 липня гауляйтера Каховського району, колаборанта Володимира Леонтьєва.

Запровадження «контрольно-пропускного режиму» окупанти пояснили бажанням «запобігти диверсійним діям». Усіх порушників цього «розпорядження» окупанти пригрозили передавати підпорядкованим їм поліцаям.

«Після того, як наш колектив відмовився співпрацювати з окупантами, вони дійсно заборонили всім приходити на свої робочі місця. Нікого не пропускають. На жаль, їм допомагають у цьому місцеві колаборанти. Ними виявились заступниця директора з навчально-виховної роботи Куриленко Світлана Миколаївна, психолог Хаврієнко Олена Борисівна і вчителька англійської мови Козачок Ольга Юріївна. Всі вони мають кримські «корені», а перші дві ще й «кришу» в фсб рф», – на умовах анонімності розповіли ЦЖР співробітники  академічного ліцею «Спектр» з Нової Каховки.

Як розповіли очевидці, в Новокаховському ліцеї №1 імені Олександра Довженка вже побували непрохані «гості».

«До будівлі ліцею увірвалися двоє озброєних російських військових у супроводі «начальника відділу освіти» В’ячеслава Рєзнікова, ексдиректорки Таврійської школи №7 Лілії Гришагіної і ще якихось людей. Кричали, щоб колектив звільнив приміщення, здав техніку і документи. Вели себе як есесівці часів Другої світової війни. Побував В’ячеслав Рєзніков і в ліцеях №2 імені Анатолія Бахути і №3 разом із іншим колаборантом, директором місцевого музею Віктором Васильєвим. Вони пригрозили законсервувати будівлі тих закладів, які не погодились з ними співпрацювати. Вчителі у відчаї, але йти на співпрацю не бажають», – розповіли вчителі з Нової Каховки.

За словами тих, хто вже побував у полоні російських окупантів і мав досвід «спілкування» з ними «на підвалах» і в катівнях, найбільш жорстоко з ними поводились саме місцеві колаборанти, яких чимало можна зустріти серед поліцаїв у захопленій будівлі районного відділу поліції в Новій Каховці. 

«Саме ці місцеві ведуть себе дуже агресивно. З насолодою б’ють людей, катують. Мабуть, хочуть вислужитися під своїм російським керівництвом», – на умовах анонімності розповів підприємець з Нової Каховки, якого викрадали навесні цього року.

Тим часом майже всі комунальні установи і підприємства Новокаховської територіальної громади перейшли під контроль окупантів. Зокрема – КП «Агенція регіонального розвитку», яке займається, зокрема, зовнішньою рекламою. За даними наших джерел у Новокаховській міськраді, контроль над цим підприємством зараз має депутат міськради від партії «Слуга народу» Шевченко Олександр Олександрович.

Олександр Шевченко, депутат Новокаховській міськраді від партії «Слуга народу», фото: Facebook

«Після того як колаборанти Руслан Агаєв і Максим Карий навесні захопили його цех з виготовлення зовнішньої реклами, Олександр Шевченко повернувся до Нової Каховки. Зараз він перебуває в місті і давно не відповідає на жодні телефонні дзвінки. Тішить те, що Шевченко міг «очолити» агенцію хіба що на рівні телеграм-каналів окупантів і їхньої «адміністрації». Бо як його «поставили», так же його можуть і зняти», – на умовах анонімності розповіли співробітники Новокаховської міської ради.

Крім місцевих установ і підприємств окупанти зараз намагаються встановити свій контроль і над тими освітніми закладами, які не є власністю міської територіальної громади. Зокрема, над Новокаховським фаховим коледжем Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, який навесні евакуювався до Кропивницького і продовжує діяльність на базі місцевого аграрного коледжу.

5 липня призначений окупантами «начальник відділу освіти» Нової Каховки В’ячеслав Рєзніков провів збори в фаховому коледжі, на яких схиляв колектив писати згоду на викладання за якимись російськими навчальними програмами. Проте люди відмовились це робити. До того ж, за їхніми словами, відновити роботу коледжу в умовах війни неможливо, адже значна частина студентів була не лише з Херсонської, а й Миколаївської та Запорізької областей.

На співпрацю з окупантами, за даними видання Нова Каховка. City, пішла директорка Новокаховського професійного електротехнічного ліцею Карпенкова Олександра Василівна. 1 липня вона збирала педагогів і повідомила, що всі, хто готовий працювати за «російськими програмами» в рахунок «підйомних» отримає подачку в 10 тисяч рублів. 

«Якщо ви не готові вийти на роботу, то з сьогоднішнього дня ви вже тут не працюєте», – заявила Олександра Карпенкова своїм підлеглим.

Раніше окупанти заявляли про наміри відкрити в Новій Каховці школи №2, ліцею №10 і академічний ліцей «Спектр». Першим вони оголосили про початок «набору» до ліцею №10.

Очевидно, що слідом за примусом вчителів, комунальників та інших працівників до співпраці з окупантами росіяни будуть примушувати їх отримувати російські паспорти. Адже навряд чи вони погодяться виплачувати заробітні плати в рублях з російського бюджету тим, хто бажає залишатися виключно з паспортом громадянина України. 

Тим, хто досі перебуває на непідконтрольній території варто пам’ятати, що добровільна співпраця з окупантами є злочином, за який передбачена кримінальна відповідальність. Водночас від неї звільняються ті, кого загарбники примушують щось робити проти їхньої волі.

«Якщо людина діє в умовах крайньої необхідності — це один з варіантів звільнення її від кримінальної відповідальності. Якщо людина прийшла до гауляйтера і сказала, що буде служити вірою і правдою, тут ситуація однозначна — колабораціонізм в чистому вигляді. Після зібрання доказової бази така людина повинна бути притягнута до кримінальної відповідальності», – попереджає перший заступник керівника прокуратури Херсонської області Олексій Даниляк.

І про це варто пам’ятати не лише працівникам бюджетних установ, а й підприємцям, яких окупанти зараз активно примушують ставати на «податковий облік» в якості «повноцінних учасників економічної та фінансової системи регіону». 

Російські окупанти анонсували «кадрову революцію» в системі освіти Нової Каховки і призначили власного «начальника» місцевого відділу освіти. Ним став директор Новокаховського ліцею №10, керівник міської організації профспілки працівників освіти і науки України Рєзніков В’ячеслав Вадимович. Відділ освіти Новокаховської міської ради, який очолює Лілія Микитенко, від співпраці з окупантами відмовився.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter