Міноборони США повідомило деталі про передачу Україні 4 HIMARS та 580 тактичних безпілотників Phoenix Ghost

Новини
Ракетні комплекси M142 HIMARS, передані США ЗС України, липень 2022 року Фото: Facebook Генштаб ЗСУ

Україна отримає від Сполучених Штатів озброєння на суму понад 200 мільйонів доларів. Загалом буде передано обладнання із запасів США на суму близько 175 мільйонів доларів, та техніку на суму 95 мільйонів доларів в рамках Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI).

Схвалено передачу додаткового озброєння в рамках нового пакету військової допомоги та Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI), передає сайт Міноборони США.

До чергового пакету увійшли ракетно-артилерійські системи високої мобільності, боєприпаси та значну кількість безпілотних літальних комплексів Phoenix Ghost.

Мова про чотири додаткові системи HIMARS, тобто Україна отримає 16 одиниць в загальній кількості, чотири командно-штабні машини; додаткове протитанкове озброєння, запасні частини та інше спорядження; 36 000 снарядів калібру 105 мм; 580 тактичних безпілотних літальних апаратів Phoenix Ghost.

Безпілотники закуплять в рамках USAI у виробників, а потім доставлять українським військовим.

Як повідомлялось, у Міноборони США вказали, що ЗСУ вже мають значний успіх у використанні реактивних систем залпового вогню M142 HIMARS на східному фронті, зокрема ціляться на командні пункти окупантів.

8 липня президент США Джо Байден підписав наказ про виділення нового, 15-го пакету військової допомоги для України на 400 млн доларів. У списку військового обладнання, техніки та боєприпасів, які отримають ЗСУ, ще чотири високомобільні артилерійські ракетні системи M142 HIMARS, які доповнять вісім уже наявних в Україні, а також вперше 1000 високоточних артилерійських снарядів калібру 155 мм для гаубиць M777.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter